Tanker fra en tenkende tenker

søndag, juni 05, 2005

WAP skjebnen venter på VoIP leverandørene

WAP var et teknologisk fremskritt som ble hypet opp til noe det ikke var. Nå er det ca. 50 VoIP leverandører i Norge, og den andre har nettopp gått konkurs. Jeg har allerede kalt dem en utdøende rase.

Dagens VoIP leverandører eksisterer fordi Telenor tyner ut hver eneste dråpe de kan fra melkekua si. Telio og andre kan dermed tilby billig telefoni over IP. Dette er selvsagt et bra fremskritt, men de har ingen varige konkurransefortrinn. I det øyeblikket Telenor setter ned prisene på telefoni forsvinner mye av grunnlaget deres, og det blir helt borte når teknologien til Skype og lignende forsøk blir modne. Det er nok ikke mer enn 2-3 år til, så innen da må disse VoIP leverandørene enten ha solgt seg til en annen aktør eller ha funnet en ny forretningsmodell for å kunne utnytte sin kundebase.

Jeg skrev innlegget mitt i april og på onsdag denne uken la jeg inn en link til det på Digi.no's debattsider. Da ble det liv! Min spådom falt tydeligvis ikke i god jord hos mange. Jeg skal her plukke ut noen av tilbakemeldingene og kommentere dem (jeg har bare klippet ut utdrag, men jeg har linket til hele innlegget).

Dette er _fullstendig_ feil, og en ganske naiv påstand. IP-telefoni er ikke en døgnflue, men noe som er kommet for å bli.

Jeg var tydeligvis ikke helt klar og tydelig i det jeg skrev. IP-telefoni er selvsagt ingen døgnflue, det er bare det at utviklingen vil gå så raskt at man hopper raskere igjennom noen av trappetrinnene. En av de trappetrinnene er VoIP leverandørene som egentlig bare leverer telefoni litt billigere.

Har det slått deg at det faktisk finnes folk som ikke er nerder??? Det er ikke alle som har, eller vil ha en pc for å kunne ringe. Tror nok Telio har en fremtid!

Alle er ikke nerder, og det er helt klart riktig at man ikke ønsker å være avhengig av en PC for å ringe. Skype er ikke en moden tjeneste ennå, men den utvikler seg raskt. Selv regner jeg meg som en "Technology Enthusiast" som definert i Technology Adoption Life Cycle modellen til Geoffrey Moore. Dette er en modell som viser hvordan en ny teknologi tas i bruk av forskjellige mennesker på forskjellige tidspunkt. Til å begynne med er teknologien umoden,men etterhvert så tar det av og blir ganske standard. Boken anbefales på det sterkeste, men en kort innføring kan leses på Wikipedia.

La oss slå det fast en gang for alle... Den eneste form for IP-telefoni som kan aksepteres er den som kan gi den samme, eller bedre, samatalekvalitet som vanlig fast-telefoni UTEN forsinkelser eller forstyrrelser. Vi har vært vant til den samtalekvaliteten i MANGFOLDIGE år, og det vil jo være latterlig å måtte gå tilbake på det.

Her vil jeg nok en gang henvise til litt forskning om innovasjon og teknlogiutvikling. Clayton Christensen har skrevet bøkene Inovator's Dilemma og Innovator's Solution hvor han beskriver det han kaller "Disruptive Technologies" (eller "Distruptive Innovations" som han senere endret navnet på teorien til). Det går ut på at nye teknologier alltid er underlegne når de introduseres, men at de kjennetegnes ved attributter som gjør at de raskt vil ta igjen og forbigå eksisterende løsninger. Hvis man jobber i IT bransjen og kun skal lære seg en teori om innovasjon, så er det denne man bør bruke tid på. Det er også en god introduksjon om dette på Wikipedia. Som en kuriositet kan jeg også henvise til et MP3 opptak hos IT Conversations av et foredrag Christensen holdt om åpen kildekode sett igjennom denne teorien.

Interessant å se at når alt kommer til alt så har Telenor deg i lomma grunnet en epost adresse.
Du er jo bundet opp! Hvis det er dette som stopper deg fra å bytte til andre aktører og hjelpe konkurrentene som sliter, så håper jeg du slutter å mene noe som helst om ip telefoni.


I følge dette utsagnet er jeg ikke kvalifisert til å mene noe som helst om IP-telefoni, fordi jeg er så dum at jeg har beholdt Telenor fordi jeg har hatt samme emailadresse siden 1996. Det er jo i og for seg et greit argument, men her vil jeg bare henvise tilbake til Crossing the Chasm teoriene nevnt lengre opp. På noen områder regner jeg meg for å være en early adapter, på andre går jeg i kategorien som "Conservatives". Ingen av oss er bestandig ute med det nyeste og det beste. Dessuten så er jeg ekstremt avhengig av internett for både privat og jobbmessig bruk. Det har vært en periode der jeg har hørt endel skrekkhistorier om folk som har hatt 1-2 ukers nedetid i forbindelse med bytte. Det har ikke vært aktuellt for meg å risikere det, men det vil forandre seg når jeg snart får tilgang på UMTS. Om jeg er kvalifisert til å uttale meg om VoIP fremtiden får andre vurdere. Det fine med å skrive sin egen blog er at jeg kan synes om det.

Til slutt var det et innlegg som fikk meg i godt humør. Det hadde tittelen "Hvor nerd går det an å bli?
Har lest Herr. Brenna´s innlegg over, og hvor tekno-fiksert går det ann å bli? Reklamere for egen blog, men bilde på web-siden - hallo?
Sorry Anders, skaff deg et liv uten å være always-online. Prøv å skru av telefonen en gang, så kan du reflektere over verdien av all tiden du bruker på blog´en din.


Jeg måtte le fordi den traff egentlig ganske godt. Jeg er vel en nerd som holder på slik, og jeg kaster vel også mye tid bort på å skrive denne bloggen. Spesiellt med tanke på at klokken nå er litt over 0100 natt til søndag. Forklaringen er ganske enkel den at jeg var ute med jobben i går, og at madammen er ut i dag.

Når det gjelder dette å reklamere for min egen blog, så er det et ganske viktig tema. Digi.no tillater at man legger inn linker til andre sider i sine debattforumer. Det gjør at noen selvsagt er fristet til å linke til sin kommersielle side for å generere mer trafikk. Min side er ikke kommersiell (ingen har ennå trykket på Ad-Sense linkene så vidt jeg vet, og det vil uansett neppe generere mer enn at jeg kanskje kan kjøpe meg en utepils i sommer, hvis det da blir sommer).

Jeg holdt derfor igjen litt med å legge ut en link, men bestemte meg tilslutt for at jeg ville gjøre det. Til syvende og sist er det jo gøy om noen leser bloggen man skriver. Med tanke på at jeg skriver mest om IT-temaer så er det jo artigst om det er IT-folk som tar turen innom. Jeg skrev derfor et innlegg på Digi.no der jeg spør dem og leserne om det er greit å legge ut en link til bloggen sin. I spørsmålet legger jeg ikke inn linken. Svaret var positivt, og derfor gjorde jeg det. Erfaringen ble at ganske mange tok turen til denne bloggen for å lese mitt innlegg om at VoIP leverandørene er en utdøende rase. Målet mitt ble oppnådd, og jeg håper at de som fulgte linket fant det interessant. Selv om noen var kritiske tror jeg nok at jeg kommer til å legge inn linken min flere ganger.

Til slutt vil jeg bare komme med en liten oppfordring til de som leser Digi.no og som aktivt kommenterer i forumet:
Hva med å skrive under med eget navn litt oftere? Noen ganger er det ikke passende, men det er ganske så feigt hver gang man kommer med spydige kommentarer om rettskrivning og orddeling.
Hvis Digi.no bare er en elendig oversettelsesside, så kan dere starte en IT-blogg hvor dere skriver om IT. Da får vi et større mangfold å forholde oss til. Vær så snill å skriv på norsk i såfall.
Ikke kritiser Digi.no for å være en reklamekanal for mindre norske selskaper. De trenger oppmerksomheten hvis de skal kunne bli store. Jeg synes vi kan se litt igjennom fingrene med det. Skrekkscenariet er når norske IT-medier ikke tør å skrive om et norsk selskap før de har fått internasjonal annerkjennelse. Det har vært flere slike tilfeller tidligere (jeg får se om jeg ikke skriver et eget innlegg for det senere)

Dette ble langt. Er det noen som har lest igjennom hele innlegget?

3 kommentarer:

Anonym sa...

IP telefoni er kommet for å bli.. Det er slike med S kurver, at et produkt vil bli bedre enn det forrige.. jeg venter bare på wide-band codec'er på IP telefoni (skype bruker det allerede) og da vil du få bedre kvalitet enn ISDN.. herlig !

Anders Brenna sa...

Jeg er enig i at IP telefoni har kommet for å bli.

Jeg er enig i at S-kurver sørger for at et produkt blir bedre enn det forrige.

Det jeg vil frem til et at S-kurven for neste generasjon allerede har startet med Skype og den typen tjenester. Det betyr at VoIP leverandørene sliter med at neste generasjon allerede har kommet såpass langt. Jeg har også sagt at dagens VoIP leverandører har 2-3 lukrative år forran seg, men så sliter de. De vil angripes bakfra gjennom eksisterende aktørers prisreduksjon, og de vil angripes fra Skype og lignende teknologier når de modnes.

WAP var et fremskritt, men de fleste foretrekker enten å bruke gamle SMS eller vente på UMTS (som forøvrig også har en utfordring fra roaming WLAN).

Anonym sa...

Som vanlig skriver du godt, dine artikler har flere ganger fått meg til å tenke, og som oftest kommer jeg fram til at jeg er enig med deg.

Bra det finnes noen "voksne nerder" som ikke bare kaster seg ut i de kule tinga med en gang, men tenker gjennom teknologien som kommer først :) og ikke minst deler betrakningene med andre. Og ikke bare sier microsot suger, uten å begrunne det :D