"All rights reserved" vs "No rights reserved". Pr. default har man full åndsverkbeskyttelse over hva man har skrevet eller laget. Disse rettighetene varer lenge og kan være veldig begrensende.
Jeg husker ikke hvordan det er i Norge, men i USA har er et verk beskyttet i 70 år etter forfatterens død. Dette er en forlengelse av beskyttelsen som ikke akkurat er laget for å beskytte opphavsmannen, men heller industrien som samler seg rundt.
At det finnes regler for å beskytte åndsverk er en god ting, men mange synes at det har gått for langt. F.eks. må man nesten uansett innhente tillatelse på forhånd. Det kan være svært upraktisk i mange tilfeller. Creative Commons har laget lisenser hvor forfatteren kan si at noen rettigheter er reservert, istedenfor alle. F.eks. kan man si at verket kan distribueres fritt, men at det skal oppgis hvem som er opphavsmannen. Andre eksempler kan være å tillate endringer eller ikke.
Digme bloggen gjorde meg oppmerksom på at Creative Commons nå har opprettet et norgeskontor, og jeg føler at dette er såpass viktig at jeg også vil viderebringe budskapet om dette. De har ikke rukket å lage norske oversettelser av CC lisensene, men det kommer forhåpentligvis snart på plass.
Sjekk ut Creative Commons Norge her.
Tanker fra en tenkende tenker
Twitter:
lørdag, juni 04, 2005
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar