Tanker fra en tenkende tenker

søndag, januar 08, 2006

Internett i bilen

TV og video i bilen er så gammeldags. Nå er det internettforbindelse som gjelder.

I helgen har jev vært i Bamble i min svigermors 60-årslag. I motsetning til mange (de fleste?) har jeg en veldig hyggelig svigermor så oppholdet var bra. Det var faktisk bilturen også, selv med samboer, 3 unger og en katt som løp rundt og jamret seg.

I stedenfor å kjøpe et TV+DVD sett, subsiderte jeg eldstemanns PSP (Playstation Portable). Den kan de sitte og spille på, samt se film. Med en konverter for sigaretttenneren og en ny sikring til 6kr så fungerer den godt i bilen. Utfordringen er at maks to klarer å se på den samtidig.

For litt over et halvt år siden tok jeg toget fra Oslo til Skien i forbindelse med et jobboppdrag. Da var UMTS forbindelsen svært ustabil og selv om den hoppet over på GPRS så var det ikke særlig god forbindelse. Nå var det på tide å teste UMTS forbindelsen i bilen.

Det gikk overaskende bra. Forbindelsen var relativt stabil og med unntak av tunnellene (som det er mange av) så var forbindelsen god nok for vanlig surfing av nyhetssider og tilsvarende. Å se live streaming var selvsagt ikke en opsjon, men opplevelsen var såpass god at tablet'n ble dratt frem på returen også.

TVo og video blir alltid kritisert for å være et passiviserende medium som ikke er godt for barn. Er det et sted der denne passiviseringen er en fordel, så er det helt klart på en biltur. Å se på film i bilen egner seg godt for de minste ungene. De kan se den samme filmen om igjen og om igjen. Bare spør meg om Kaptein Sabeltann. Jeg kan alle replikkene og alle sangene. Det er så ille at jeg tror mine kollegaer på jobben merker at det er noe galt med meg.

For min eldstemann blir det imidlertid litt tamt med filmer på bilturer. Har vi en ny en er det greit, men det kan vi jo ikke ha hver gang. Dessuten har jeg ikke gått til det skritt å kjøpe to PSP maskiner. Med en liten PC derimot, blir det med en gang langt mer interessant. Da kan han chatte litt med kompiser og gjøre alt det andre han driver med på internett. Enda godt jeg som ansatt i IT-bransjen henger litt med på hva som skjer og kan skje på nettet.

Eksperimentet med internett på bilturen ble en suksess, så nå må jeg finne litt mer ut av hvorrdan jeg kan ha et litt mer komplett oppsett. Da trenger jeg strøm til flere enheter samt at jeg må få satt opp et lite WLAN så hele familien kan være på nett. Batteritiden er akseptabel på bærbare, så vi får vel tro at det foreløpig holder om en enhet av gangen får strøm. Alternativt må jeg se om jeg finner en europeisk utgave av stikkkontakter fra sigaretttenneren. En slik hadde jeg i USA, men den er ikke kompatibel.

Når jeg så hvor godt dette fungerte i praksis allerede nå, så er jeg ikke i tvil om at dette kommer til å bli vanlig i bilen om bare noen få år. Da vil nok medietibludet forbedres kraftig også. I vårt norske landskap kan vi neppe forvente Always-On connection, men det er da heller ikke nødvendig.

Desverre får ikke jeg som sjåfør gleden av denne internettforbindelsen mens jeg kjører, med mindre jeg klarer å programmere Robosapiens roboten som satt i det siste ledige bilsetet vårt til å kjøre for meg. Den er en andre generasjonsrobot, så det går nok noen generasjoner til før det er på plass. I mellomtiden får jeg nøye meg med å lytte på podcasts på min MP3 spiller.

7 kommentarer:

Andreas sa...

Ahhh

Enda en fordel med å se så dårlig at man ikke kan ta lappen :)

I tilegg slipper jeg maset på om jeg ikke skal ta lappen slik at jeg også kan kjøre hjem fra familiemiddager og slikt :)

Ahh livet er hærlig :) Snart kan jeg surfe på bussen, banen, bilen, toget, flyet osv. :)

Tro hvordan det går med tellerskritta, kan du komme med en spådom som gir gratis tellerskritt også?

Knut Stian Olsen sa...

Jeg kan ikke få sagt hvor mye jeg gleder meg til guttungen på 19 måneder begynner å se på TV.

Passiviserende for små barn kanskje. men du verden så befriende for foreldrene... :)

Anders Brenna sa...

Tellerskritt?

Det er ikke gratis, men hos Netcom har jeg fastpris på UMTS kortet. Det dekker også GPRS hvis UMTS forbindelsen er for dårlig. Tror prisen er på 400kr/mnd. Husker ikke om det er med eller uten MVA.

Henrik sa...

Når det gjelder strømtilførsel, så er det mulig å installere vanlig stikk i bilen. En bil jeg har snust på hadde som ekstraustyr (ca 2000,-) å få montert inn stikk i armlene på førersetet (vw passat).

Dette er nok dyrere enn en sigarettenner, men hakket færre ledninger som kan ligge i veien for girspaker etc.

Bjørn sa...

Jeg er din dårlige språklige samvittighet, Anders (snart journalist). Jeg abonnerer på bloggen din, og som abonnent MÅ jeg bare tillate meg å si: Slutt med trippel konsonant! F.eks. stikkkontakt. Jeg trodde det var en tastefeil, men du har 3 triple konsonanter i dette innlegget.

Men fortsett og skriv blogg! Gleder meg til neste innlegg om familien Brenna på tur med roboten, sigarettenneren (2 t'er) og UMTS.

Anders Brenna sa...

Jeg takker og bukker for at du tar deg tid til å gi meg tilbakemelding på dette.

Egentlig er jeg litt overrasket over at jeg gjør slike skrivefeil. Jeg vet jo at det aldri skal skrives med 3 konsonanter. Det henger nok litt sammen med mitt forhold til sammensatte ord.

Jeg skal prøve å skjerpe meg. Ikke nøl med å gi meg tilbakemelding på andre skrivefeil også.

Bjørn igjen sa...

... ja skal jeg først leke språkpoliti på feltet sammensatte ord, så må jeg også få si at egennavn i sammensetningen krever bindestrek (f.eks. Irak-krigen) og at "Opera bygget" verken skulle hatt stor forbokstav eller vært oppdelt i to ord. Opera er i denne sammenhengen ikke noe egennavn. Men hadde programvareselskapet oppført et nytt bygg, kunne du sagt Opera-bygget.

Men du vet sikkert slikt egentlig. Finn Erik Vinjes vesle bok "Skriveregler" er et uvurderlig redskap du bør ha som (snart) journalist.