Tanker fra en tenkende tenker

lørdag, oktober 15, 2005

masseødeleggende patenter

Patenter er masseødeleggelsesvåpen
Mange store software selskaper registrerer programvarepatenter for å beskytte seg selv. Det gjør også noen åpen kildekode selskaper som f.eks. Red Hat og Spikesource.

Tanken er å beskytte seg mot patenttroll som kjøper patenter og patentporteføljer for så å saksøke selskaper med store pengebinger. Hvis et patenttroll saksøker disse selskapene så går de til motsøksmål og bruker ett eller flere av sine patenter.

Intensjonen bak patentsystemet er ikke å legge til rette for slike lukrative advokatleker. Intensjonen er å legge til rette for økt innovasjon og nyskapning.

Desverre blir det slik at programvarepatenter fungerer som masseødeleggelsesvåpen. Hvis dere bomber oss, så svarer vi med samme mynt. Dermed flytter rovdyrene sitt fokus over på de som ikke har slike masseødeleggelsesvåpen. Og hva gjør disse nye ofrene, og andre slike potensielle ofre? Jo, de anser raskt at de også må anskaffe seg masseødeleggende patenter. Dermed er spredningen i gang og alt som patenteres kan, patenteres.

Jeg husker ikke om det var på Commodore 64 eller Amiga 500, men jeg hadde i hvertfall et atomkrigsspill basert på Spitting Image dokkefigurene. Spillet gikk ut på å bombe motstanderne tilbake til steinalderen uten å selv bli dratt med i dragsuget. Sistnevnte var ikke så enkelt bestandig, for hver gang en spiller ble slått ut, så ble automatisk alle rakettene sendt ut.

Det fungerer litt på samme måte med programvareselskaper som er i ferd med å gå overende. Da er styret og ledelsen forpliktet til å gjøre det de kan. Et patentsøksmål kan da være en "attraktiv" køsning. Om ikke ledelsen gjør det, så vil de som kjøper konkursboet nesten helt sikkert gjøre det.

Programvarepatenter er en dårlig ide. Spread the word!

2 kommentarer:

børge sa...

Visste du forresten at en femtedel av menneskets gener er patentert?
http://news.nationalgeographic.com/news/2005/10/1013_051013_gene_patent.html

børge sa...

oi, den ble litt lang. Her: http://turl.no/oz