Tanker fra en tenkende tenker

onsdag, oktober 19, 2005

Gratis utgave av Visual Studio 2005

Visual Studio 2005 kommer i 4 utgaver. Den enkleste av dem kalles Express Edition og vil være gratis.

Express Edition er beregnet på nybegynnere, studenter, hobby programmerere og andre som ikke til daglig jobber med programmering i Visual Studio. Microsoft har bestemt seg for å dele den ut som en gratis nedlastning i tillegg til at mange blader og bøker kommer til å ha den med på en vedlagt CD/DVD plate. Hensikten er selvsagt å oppnå størt mulig distribusjon av .Net framework og Visual Studio.

Det er ingen programmeringsmessige begrensninger i Express utgaven, men den mangler noe funksjonalitet i forhold til de andre utgavene: Standard, Professional og Team Edition. Blant annet så er det ikke innebygd støtte for å programmere mot mobile enheter som f.eks. Pocket PC.

Gratis versjonen kommer i flere varianter:
* Visual Basic
* C#
* J#
* C++
* Web developer

Programmet er gratis, men systemet må registreres innen 30 dager etter at man har tatt det i bruk. Det er også mulig å kjøpe produktene for de som absolutt ønsker det. Da vil man få med noe tilleggsstoff, blant annet en bok fra Microsoft Press.

Kombinert med at SQL Server 2005 også kommer med en gratis Express utgave, burde dette være et godt alternativ for hobbybrukere som ønsker å lage noen små enkle program.

Selv håper jeg at mange administratorer nå flytter seg gradvis over fra scriptspråk til .Net. Det er endel enklere å skrive koden og man får også støtte for multithreading og endel annen funksjonalitet.

Visual Studio 2005 og SQL Server 2005 lanseres 10. november.

4 kommentarer:

mittlilleliv sa...

Så du ønsker at Microsofts monopol skal vokse ytterligere?

Jeg for min del er en aktiv forkjemper for OpenSource, og mener Linux er løsningen. Jeg kommer til å boikotte dette produktet også, slik som jeg gjør med Microsofts øvrige programvare.

Anders Brenna sa...

Jeg ser ikke noe prinsippiellt poeng i å være i mot Microsoft på generellt grunnlag. Når de gjør dumme ting så kritiserer jeg, når de gjør gode ting applauderer jeg.

Visual Studio er knallbra. Det er min ærlige oppfattning. Samtidig så kritiserte jeg dem (for noen timer siden) for at IE er helt håpløs og elendig og det samme med MSN Spaces. Dessuten poengterte jeg at jeg mener Thunderbird er en bedre email klient for privatmailen, mens jeg fortsatt mener at Outlook er bedre for bedriftsmiljøer.

For meg så er det innovasjon som står i fokus. Jeg er en sterk tilhenger av åpen kildekode og jeg er overbevist om at Microsoft kommer til å bevege seg i den retningen etterhvert. De kommer ikkke til å gå "all-in", men det synes jeg da heller ikke at er viktig.

belgarat sa...

Sakset fra MSDN sine sider:

Are the Express Edition products free?

Our plan is to offer the Express products for $49 per product when they are released.

Så, jeg er i allefall forvirret. Gratis, eller koster det penger?

Ikke at det er av noen betydning for meg personlig. Synes tideligere Visual Studio har vært utrolig slitsomme, og dette er neppe noe unntak. Også er blir det neppe å få tak i til Linux. ;)

Anders Brenna sa...

Express Edition blir gratis. Jeg burde kanskje sagt at kilden min er Microsoft Tools Summit denne uken, hvor jeg selv deltok.