Tanker fra en tenkende tenker

fredag, oktober 28, 2005

2 flaskehalser

PCene har kommet langt. Ytelsen har blitt kraftig forbedret over lang tid, og det ser ut som at den utviklingen vil fortsette en god stund fremover. Det er imidlertid to elementer som holder igjen utviklingen.

Før pleide vi å si at minne var den største flaskehalsen. Å doble antall MB, og etterhvert GB, var regnet som et bedre og billigere alternativ enn å fintune servere og maskiner. Nå er ikke minne den største begrensningen lenger. Det er harddisken og batteriet (på bærbare og på avanserte telefoner).

Harddiskene på en bærbar PC spinner som regel på 5400 omdreininger og har et sted mellom 2 og 8MB cache. Noen maskiner er enda tregere med 4200 omdreininger og noen er raskere med 7200. Dette er uansett for tregt. Hastigheten på harddiskere har hatt en minimal fremgang sammenlignet med andre komponenter i PCene. Det er på tide at noe skjer. Et alternativ er minnebaserte lagringer. Jeg leste for en liten stund siden om en produsent som lager et minnebasert kort for å installere operativsystemete på (husker desverre ikke hva det het, eller hva linken var). Det er et stort og logisk fremskritt. De har vel noen startproblemer nå, siden vi ennå ikke har sett det i butikken. Forhåpentligvis kommer det snart. Desverre tar det nok enda lengre tid før vi får dette på bærbare, men det er vel fint lite å gjøre noe med.

Det andre problemet er batteriet. En vanlig laptop har mellom 1-3 timer med batterilevetid, og det er mens maskinen er relativt ny. Etterhvert blir batteriene dårligere og dårligere, og etter 2-3 år kan man nesten ikke stole på det lengre.

Vi sliter også litt ekstra på batteriet med alle nettverksfunksjonaliteten vi har. Med innebygd WLAN og et PCMCIA UMTS kort å halveres nesten batteritiden. Da blir det nok til et litt lengre møte, men man må ta med seg kabelen for sikkerhets skyld.

Noen bærbare har muligheten for å sette inn 2 batterier i stedenfor CD spiller. En god ide, men vi trenger en bedre løsning. Kanskje Nicholas Negroponte kunne hjulpet oss litt? I hans 100$ PC er det tatt høyde for at man skal kunne sveie litt på et håndtak for å lade batteriet. Hvis han får det til å fungere tilfredstillende på billigmaskinene, så burde det da være mulig å få til noe tilsvarende for de svinedyre maskinene vi bruker?

3 kommentarer:

børge sa...

Helt enig med det med sveivehåndtak, det hadde vært veldig kult og praktisk! Ellers så kommer det vel brennselcelle-batterier om ikke så lenge, og da skal det visst ikke bli noe problem med batterier i det hele tatt.

Bjørn Anders Jørgensen sa...

Fikk du noengang oppgradert 4,2 K disken i din bærbare ?
Hva ble resultatet ?

Anders Brenna sa...

Hentet den på Posten for 1 time siden. Har ikke rukket å pakke den opp.

Erfaringene mine med Netshop kommer nok i et blogginnlegg ganske snart