Tanker fra en tenkende tenker

lørdag, september 10, 2005

VoIP fremtiden er allerede her

Installer Skype, ta sim kortet ut fra NetCom UMTS kortet og putt det i en Pocket PC telefon. Da har du en mobiltelefon som alltid er tilgjengelig og man betaler bare en fast pris i måneden.

NetCom har begrenset sin UMTS satsning til å bare fungere på datamaskiner og ikke på telefoner slik at den kan brukes til telefonsamtaler, men en Pocket PC telefon som f.eks. min Qtek 9090 er i prinsippet en minidatamaskin. Dermed kan man ta sim kortet ut av NetCom kortet og putte det inn i telefonen for å få internett tilgang over GPRS til en fast pris pr måned. Min mobiltelefon støtter ikke UMTS, men det gjør egentlig ikke noe for det holder med GPRS for å få til en samtale. Dessuten er GPRS nettet langt mer stabilt enn det umodne UMTS nettet. Merk imidlertid at telefonen ikke fungerer som vanlig mobiltelefon hvis du bruker dette kortet.

I fra Stian Aldrin i Fornebu Consulting fikk jeg i dag en email med en liten rapport fra VoIP (Voice over IP) i Berlin 7. og 8. september hvor en av topplederne i et fast- og mobiltelefonselskap skal ha sagt:
“I haven’t tried Skype. It seems like a hassle to turn on my computer to make a call and it is not that much cheaper than a calling card. Therefore I don’t believe Skype or similar type of VoIP concepts provided by new entrants will be an important part of the telecom market in the future”.

Surprise! Your Dead! sang Faith No More i en av sangene jeg hørte på i slutten av tenårene. Det beskriver i mine øyne hva disse teleselskapene kommer til å oppleve i ikke altfor fjern fremtid. Med tanke på at det allerede nå er mulig å kjøre Skype på telefonen og med fastpris, så sier det seg selv at utviklingen vil gå fort. Hvor fort? Det er alltid spørsmålet, men det vil overraske meg om ikke mye har skjedd innen de neste 3-5 årene.

At fremtiden ikke tilhører selskapene som lever av fasttelefoni eller mobiltelefoni er vel neppe nytt for noen. De vet også selv at deres dager er talte. Det som færre har fått med seg er at Telio og de andre rendyrkede VoIP leverandørene også nærmer seg slutten. De lever av å levere en billigere tjeneste enn de gamle POT (Plain Old Telephony) leverandørene og tror at de er fremtiden. Desverre for dem er de ikke det.

Det er en grunn til at Skype har tatt så voldsomt av og at flere ønsker å kjøpe dem til fantasipriser. De endrer hele telebransjen. De baserer seg ikke på å ringe nummer, men heller brukernavn som er lettere gjenkjennelige. De har en viss utviklingskostnad, men lave driftskostnader for tjenestene som etterhvert kommer. Når de møtte veggen med rigide EU direktiv som stilte krav for å tilby lokale telefonnummer, så droppet de heller ut enn å investere masse penger i å være 100% kompatibel med det gamle systemet.

Det er vel noe sånt som ca. 50 VoIP leverandører i Norge. Telio har klart seg bra og går som det griner nå, men de vil raskt overkjøres av Skype de også. Det blir rett og slett for gammeldags å bare være en mer moderne utgave av det gamle televerket. De andre burde holdt seg unna. For hver ny VoIP leverandør som sier at de skal slå ut Telio, så styrker Telio sin posisjon. Det er et signal til kundene om at Telio er den mest seriøse VoIP leverandøren i Norge, og bare naive mennesker som ønsker å spare noen kronestykker i bytte mot stor risiko for at leverandøren går dukken ønsker å velge en annen.

Desverre for Telio (og de andre) så er deres løsninger for VoIP bare midlertidige interessante. Jeg tror de har 2-3 gode år forran seg, men så er det slutt. Innen da vil en stor andel av det interessante markedet ha fått meg seg at Peer-to-peer løsninger innen VoIP er tingen. Det vil forsatt være penger å tjene, men det blir ingen lukrativ bransje.

Nå er det ikke så rent få som går ut og sier at de leverer en Skype-dødare. På samme måte som med Telio i Norge, mener jeg at dette er fånyttes. Microsoft og Google har både penger og markedsmakt, men jeg tviler på at det er nok. Så lenge Skype gutta ikke tabber seg ut så vil de fortsette å dominere dette markedet. Microsoft vippet Netscape av tronen ved hjelp av kløkt og skitne triks, men det var først og fremst Netscape selv som dreit seg ut med en stadig dårligere browser og noen dårlige strategiske trekk. Jeg tror Skype kommer til å beholde ledelsen helt til en av de store innser dette og kjøper dem til blodpris.

Selv om jeg nå både har UMTS kort fra NetCom og en Pocket PC telefon å putte kortet i så er jeg ikke klar for å ta det aktivt i bruk ennå. Som så mange andre nordmenn som jobber i IT-bransjen så betaler jeg ikke den regningen selv. Det gjør jobben. Dermed vil det ta litt tid før vi får en masseovergang, men den kommer. Og den kommer raskere enn de fleste innen telekom tror, men ikke så raskt som oss early adapter nerder tror og håper. Så kanskje har Telio litt mer enn 2 gode år før det er slutt?

7 kommentarer:

Jarle Petterson sa...

Jeg kan ikke si meg annet enn enig med Dem i det fleste av konklusjonene De trekker, men minner om at Skype ingenlunde råder VoIP-grunnen alene. Og nei, jeg tror ikke Phonzo (for eksempel) er svaret, men nå har nå engang Google slengt seg på, med sin Google Talk, mens Microsoft snuser på en utvidelse av MSN IM-konseptet. Begge med nok muskelkraft til å feie eventuelle konkurrenter av banen - noe de utvilsomt også vil. In due time.

En ellers riktig god helg til Dem.

hemo sa...

Lenke: itpro.no/art/8315.html

Anders Brenna sa...

Jeg vet det. Jeg sendte inn artikkelen i helgen for å se om de hadde lyst til å trykke den. Det gjorde de.

Som vanlig blir jeg litt hetset når jeg ytrer mine tanker om VoIP, men det er jo det som er litt av morroa også.

Joe Muka sa...

Just checking out blogs for ideas to add to my site about voip equipment and other voip stuff. (I know its a boring subject) I liked your site

Anonym sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.
soffen sa...

Og nå kommer "alle" til å få en IP-telefon på PCen sin i 2006-2007 enten de vil eller ikke...http://www.skypejournal.com/blog/archives/2005/10/microsoft_will.php

soffen sa...

Microsoft will reshape the SkypeIn and SkypeOut business