Tanker fra en tenkende tenker

lørdag, august 13, 2005

Software Museum?

Idag tok jeg ungene med til Teknisk Museum. Der er det mye artig å se på og jeg synes det er litt viktig at vi lærer litt om den teknologiske utviklingen hittil. Når jeg kom hjem slo deg meg at museumet var blottet for software.

Software har vært en ekstrem viktig type teknologi de siste tiårene, og alt tyder på at det bare kommer til å bli mer og mer viktig. Kanskje burde man få laget et eget software museum hvor konservatorer forsket på og stilte ut programvare fra diverse epoker? Det er ihvertfall mer enn nok interessant historie rundt det. Bare tenk på Bill Gates, Steve Jobs, IBM og Xerox! Og vi har mer enn nok interesant industriell historie i vår hjemmelige programvareindustri også. Dessuten ville det være et passende sted å gå for å lære om proprietær og åpen kildekode's utvikling.

Et software museum ville ikke krevd mye plass. Man trenger noen rom og stille ut datamaskiner som kan kjøre programvaren. Selvsagt kunne man gjort alt dette over internett, men jeg har desverre ikke noe tro på det. Når jeg gjorde et søk på "software museum" fant jeg noen lokale initiativ hvor man skulle legge ut gamle programmer på internett. Det blir for smått, dessuten ville det vært mange leverandører som ikke ville hatt sine programmer tilgjengelig for nedlastning. I et fysisk museum tror jeg programvareleverandører ville vært mer enn normalt behjelpelig i å stille programvare til disposisjon.

En fordel med et programvaremuseum, er at et museum's innsats enkelt ville hjulpet andre museumer. Så fremt man får tilatelse fra rettighetshaverne kunne man jo bare kopiert det. Denne tilatelsen tror jeg man kunne fått så lenge man var seriøs nok.

Hva tror dere som leser dette? Er det noen som vet om noen seriøse initiativ rundt dette som vi kan ta en titt på?


Tilslutt vil jeg bare oppfordre alle som ikke bor for langt unna til å ta en tur til Teknisk Museum. De er altfor dårlig besøkt i forhold til hva de har utstilt. Ungene elsket å prøve ut diverse ting som demonstrerte fysikk, elektronikk, magnetisme og mye annet rart. Det de likte best i dag var å gå et kurs i å programmere Lego Mindstorms roboter og komme seg igjennom en sikkerhetslabyrint for oljeindustrien.

1 kommentar:

Andreas sa...

Høres jo rett og slett genialt ut :D