Oversatt til norsk betyr det deilig. På internett staves det del.icio.us og er en sosial tjeneste for deling av bokmerker. Flere har tatt til ordet for at dette er et bedre system enn Google's PageRank.
Teknologipendelen har en tendens til å svinge. Før Google fikk sitt gjennombrudd var søketeknologi så dårlig at manuellt redigerte portaler ble brukt til å finne frem til interessante nettsteder. Det var et tunggrodd system og det fungerte egentlig ikke noe særlig. Sp kom Google med sin PageRank, en algoritme som definerte relevans ut i fra hvor mange inngående linker et nettsted og en side hadde. Da ble plutselig søkemotorene gode nok til å gi nytteverdi.
Nå har det vært litt stillstand i utviklingen, selv om PageRank stadig blir oppdatert. Linkspamming og søkemotor optimalisering (SEO / Search Engine Optimization) begynner å skape problemer. Noen har derfor lansert del.icio.us, en tjeneste som holder orden på bokmerker og som deler din informasjon med andre. Man får også muligheten til å tagge bokmerkene med et keyword, slik at man kan sortere linkene på emner. På den måten kan man raskt finne frem til gode artikler og sider om diverse emner.
Jeg har f.eks. lest endel artikler om oppstart av selskaper. Da har jeg gått inn på del.icio.us og valgt taggen startup. Systemet er veldig umodent, og utviklerne selv kaller det en pre-alpha. Allikevel fungerer dette veldig bra, så jeg har absolutt tro på at dette konseptet vil få et stort løft.
Del.icio.us fungerer tilsynelatende ekstra godt på blogger. Istedenfor å gi alle innlegg på en blogg høy score på en ranking, så er det enkeltinnlegg som fremheves. Det betyr at en blogg med mange kjedelige småinnlegg vil score godt på det ene innlegget som er bra. Leserne bruker dermed også mindre tid på å følge med.
Så vidt jeg kan se er det foreløpig bare engelsk språklige innlegg på systemet nå. Det går sikkert an å legge inn norske innlegg og så tagge bokmerket med norsk, men det tror jeg ikke at er en god løsning. Da er det nok mye bedre om vi får en norsk tjeneste som gjør nogenlunde det samme. Kanskje føler teamet bak BlogSoft seg kallet? Eller er det andre som ser sitt snitt til en forretningsmulighet her?
Selv har jeg tilbragt årets fineste dag på kontoret, så jeg har nok å gjøre for tiden. Hvis ikke hadde jeg nok kastet meg på dette.
Tanker fra en tenkende tenker
Twitter:
søndag, juni 19, 2005
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
3 kommentarer:
Spurl.net er et meget godt alternativ som jeg anbefaler på det sterkeste. Den har også mulighet til å synkronisere alle bokmerkene du leggger til i Spurl med del.icio.us sånn at du kan bruke de beste funksjonene begge steder.
Det du nevner med online bokmerker-tjenesters fordeler framfor ordinære søkemotorer er noe Hjalli, mannen bak Spurl.net, virkelig tar på alvor. Han har laget en egen søkemotor for alle bokmerkene på Spurl.net som du finner på Zniff.com (the human search engine). I tilegg finner du Zniff.com blant en av A9s OpenSearch, det kan du lese litt om her. Og om du syns det er kjipt å bare søke på én online bokmerker-tjeneste så kan du prøve Gataga som søker på hele 8 bokmerke-tjenester samtidig!
Flott at BlogSoft tar tak i dette!
Jeg må se om jeg får tid til å titte litt på alternativene som Børge skisserer i ferien min. Akkurat nå skjer det mer enn nok.
En vanlig regel (her i huset i hvert fall) er at dersom et ordenssystem ikke er enkelt å bruke/vedlikeholde, da blir det heller ikke brukt.
Det er enklest å velge seg ut et system og holde seg til det. Det er altså ingen grunn til å ha egne system for ulike språk, med mindre du liker å kunne "browse" etter taggene, i Yaahoo!-katalogstil.
I motsetning til i en tradisjonell ordbok/stikkordsliste med kontrollert vokabular står man jo fritt til å tagge ressurser med hva man vil, det være seg stikkord som kun gir mening for en selv (f.eks. "hjembyen"), stikkord som er ment å være mer universelt beskrivende ("Bergen"), eller noe midt i mellom ("regnbyen"). Og man står følgelig fritt til å velge språk, hvilket har voldet meg en smule hodebry, i henhold til det jeg sa med å gjøre ting så enkelt som mulig. Jeg begynte å tagge på engelsk, men gikk over til norsk ettersom det faller mer naturlig. Ulempen er selvfølgelig at man da melder seg ut av samarbeidsprosjektet det er å lage et internasjonalt beskrivelsessystem. Til gjengjeld er man med på å bygge et nasjonalt.
Anbefaler forøvrig de "alternative" bookmarkletene for å poste til del.icio.us, de er mer praktiske enn standardvarianten. Selv har jeg én knapp i Opera som automatisk putter en ressurs i "lese senere"-boksen og en annen knapp for å beskrive ressursen mer spesifikt når jeg har tid til det.
Legg inn en kommentar