Tanker fra en tenkende tenker

mandag, mai 16, 2005

Uhåndterlig copyright

Copyright er virkelig noe jeg har kastet bort mye tid på å sette meg inn i. Enten det gjelder podsafe musikk til podcasten jeg prøver å få til eller et wiki prosjekt jeg prøver å få dratt i gang.

De siste dagene har jeg sett mest på dette å sette opp en wiki. I den forbindelse er jeg litt lat, og vil helst bruke en hostet løsning. Det er et ideelt prosjekt og jeg vil derfor ha så lave utgifter som mulig, og naturlignok er det best om det er gratis.

Etter å ha sett på en del wiki systemer, har jeg kommet frem til at førstevalget mitt er Mediawiki, systemet som kjører Wikipedia. Det burde være greit og jeg har funnet noen som kan hoste det. Et sted er en av utviklerne av systemet som drifter det på sin side Wikidev.net. Han tar i underkant av 13 euro/måned og det er ikke gærent. Et gratis alternativ er WikiCities, men da må jeg i såfall benytte GNU Free Documentation License (GFDL). Jeg må også akseptere at de får bruke Google Ad-Sense annonser ved siden av, men det er greit for meg.

I utgangspunktet burde det være greit, fordi jeg ønsker at informasjonen skal være gratis tilgjengelig for alle. Spesiellt ønsker jeg at utdanningsinstitusjoner skal kunne benytte systemet gratis, men jeg vil også at de som ønsker det kan inkludere informasjon fra systemet. Det er her det stopper, eller ihvertfall her jeg tror det stopper. Med GFDL så må alle som bruker stoffet fra denne wikien også levere sitt innhold under samme lisens. Det er greit hvis det bare er en skole som skal dele ut noen ark, men det nytter ikke hvis de for eksempel skal bruke det i en rapport eller i en bok. Kanskje ville det da uansett holdt at de refererte til Wikien, slik man alltid skal henvise til sine kilder?

Et annet problem er at all bruk av innholdet også må vedlegge lisensen og den kan i noen tilfeller være lengre enn selve innholdet de skal bruke. Knotete er det i hvertfall.

Selv ville jeg helst brukte en av Creative Commons (CC) lisensene. I stedenfor å si "All rights reserved." sier man med en CC: "Some rights reserved".

Det beste hadde kanskje vært om jeg installerte en Linux boks med MySQL og MediaWiki. Det har jeg ikke tid til, og min praktiske erfaring med Linux er ikke så mye å skryte av. Jeg har ikke tid til å begynne å lære meg det nå, jeg vil bare komme i gang og produsere en basismengde med innhold så andre oppfatter det som nyttig, og også får interesse for selv å fylle noen av hullene. En Knoppix løsning med innebygd MediaWiki på en bootbar CD ville vært perfekt, men det fant jeg ikke.

Kanskje noen av leserne mine har noen forslag som ikke krever så mye teknisk innsats?

2 kommentarer:

lorenz sa...

Jeg er selv ingen data-ekspert og klarte å installere en Mediawiki uten problemer. Det tar bare noen få minutter. Det eneste du trenger er et webhotell med php og database. Det er mye billigere å kjøpe webhotell enn å la wikien bli hostet et annet sted. Jeg har webhotell hos subsys, det koster 49kr/år inkl domene.

lorenz sa...

eh, beklager, det var 49kr/måned selvfølgelig for webhotellet