Tanker fra en tenkende tenker

lørdag, mai 14, 2005

En varslet skandale

Utbyggingen av det digitale bakkenettet for TV-sendinger har heldigvis blitt utsatt flere ganger. Jo lengre tid som går, jo større er sjansene for at det hele renner bort i sanden.

TV2 og NRK eide NTV fikk konsesjonen i forrige runde, men nå skal konsesjonen lyses ut på nytt. Telenor har også meldt sin interesse.

Jeg er svært negativ til dette prosjektet av flere grunner. Det har ikke vært en suksess i noen av de landene det har blitt innført, det har allerede for store teknologiske begrensninger i forhold til antall kanaler, hver eneste av oss må ut med ca 1.500kr i en engangsutgift for en dekoderlignende boks og fordi pengene burde heller vært brukt på bredbåndsutviklingen her i landet. Forøvrig er dette et felt hvor jeg er veldig begeistret for innsatsen til Per Morten Hoff i IKT-Norge, i motsetning til i diskusjonen om programvarepatener hvor jeg mener de er på villspor.

TV over internett er snart en realitet. I hvilken form er ikke klart ennå, men vi kommer nok til å se stadig flere av kanalene som legger ut mer og mer innhold på web. En videreutvikling av Podcast til også å dekke video er heller ikke unaturlig. Jeg har så vidt begynt å teste et slikt program som heter Videora, etter at CNet News.com skrev om dem. Om det holder mål vet jeg ikke ennå, men hvis det funker skal jeg skrive litt mer om det senere.

Hvor er logikken i å gi de etablerte kanalene et videre duopol? Historisk har norske politikere kjempet mot innføring av TV, og også vært i mot farge TV når det kom. Kanskje det er på tide å se på nyvinninger og innovasjon med en positiv holding? Ikke bare kjempe for å bevare alt det etablerte. Et digitalt bakkenettverk høres kanskje ut som en teknoogisk nyvinning, men i praksis er det bare en videreføring av et utdatert system og tankesett.

Gi internett TV 2-3 år på å videreutvikle seg. Det er kortere tid en det vil ta å gjennomføre prosjektet med det digitale bakkenettverket.

1 kommentar:

Terje Pedersen sa...

Det er flere initiativ for tiden for å få distribuert tv/video på internett så rimelig som mulig da ved bruk av teknologier som BitTorrent og rss.

Her finner du liste over noen av dem: TV-Free.org I tillegg så finnes PeerCast

Det jeg venter mest på akkurat nå være DTV klienten som kommer i neste måned www.participatoryculture.org her er det i det minste planlagt å støtte både Linux, OSX og Windows i motsettning til Videora.