Tanker fra en tenkende tenker

mandag, mai 23, 2005

Datatilsynet forbyr IM-logging

Er det ikke litt for firkantet med et totalforbud mot dette?

Digi.no skriver at Datatilsynet reagerer på logging av IM (Instant Messaging/lynmeldinger) og forbyr det. I utgangspunktet høres dette fornuftig ut, og Datatilsynet er vel også det mest fornuftige tilsynet vi har i Norge. Allikevel reagerer jeg litt på dette.

Selv bruker jeg IM endel, både privat og i jobbsammenheng. Selvsagt er jeg ikke begeistret for at en bedrift skal kunne lese hva jeg har skrevet av meldinger til familie og venner. På den andre siden synes jeg at det hadde vært både praktisk og greit om min kommunikasjon med partnere og kunder be lagret sentralisert. Da hadde det vært lett å gå opp løypa senere og det hadde også vært greit om man raskt kunne fått med seg hva som har blitt kommunisert til en kunde. I USA tar man ofte opp telefonsamtaler også for å kunne gå opp kommunikasjonen i ettertid. Så lenge dette begrenser seg til jobbrelatert stoff er det i mine øyne uproblematisk.

Ut i fra artikkelen i Digi.no forstår jeg det slik at IM-logging har blitt innført uten å informere, eventuellt med begrenset informasjon til de ansatte. Det er i såfall selvsagt ikke akseptabelt. Hvis det skal logges bør det komme tydelig frem, og det burde også være mulig å kunne kommunisere privat uten at det logges. Kanskje er da løsningen å ha to IM systemer, men da blir det muligens vanskelig å argumentere for å sitte å chatte privat. Man er jo tross alt på jobb for å jobbe.

Kanskje er det fornuftig at rettningslinjene starter med utgangspunkt i Datatilsynets nåværende standpunkt, og så får man heller løsne litt på lover og rettningslinjer etterhvert som man finner frem til noen "best practices" rundt dette.

Jeg tror imidlertid at IM-logging vil bli brukt i fremtiden, og at det er en god ting. Så får vi bare håpe at retningslinjene rundt det faller på plass på en fornuftig måte.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hei

Jeg syntes da ikke at private grunner for arkivering bør være utslagsgivende for datatilsynets utsagn om arkivering av lynmeldinger. Egentlig syntes jeg at sammeligningen med telefon var fin, men da burde de tilatt arkivering hvis det var for en hensikt og bruker ble klart og tydelig opplyst om det FØR han sendte meldingene sine. Men antar da at siden mye av lyn meldings trafikken allrede går via. sentrale tjenere så kan jo den Norske reglen lett ungåes.. Men all denne arkiveringen av hva vi gjør kan jo få noen jævelige konsekvenser. Ungdommen som sender lyn meldinger om det dumme han gjør i dag. 10 år i framtiden så kan en arbeidsgiver lese dette! Det begynner å bli veldig farlig å være ung og dum syntes jeg.

Anonym sa...

Btw, kult at Phoggy er oppe da, blir spennende å se hvordan det går.

Anders Brenna sa...

"Det begynner å bli veldig farlig å være ung og dum syntes jeg."

Jeg er så enig, så enig. Det du påpeker her kan raskt bli en veldig viktig sak fremover. Kanskje burde en større diskusjon rundt dette startes?

En ting er hva man sier i en lynmelding, men hva med en blog der man legger ut om diverse ville fester man var med på? Spesiellt når man fyller bloggen med MMS bilder og etterhvert også videosnutter.

Anonym sa...

Jeg tror man rett og slett må slutte å være så fordømrade naiv!
Alt vi gjør blir logget ett eller annet sted, lovlig eller ulovlig, med bestemte hensikter eller ikke...

Mobilsignaler sier hvor du er til enhver tid, bankkort sladrer om pengebruken din og hvor du har vært, utallige overvåkningskameraer filmer deg uten at du nødvendigvis vet når og hvor, e-post trafikken blir overvåket, noen kan finne ut når og hvor lenge du var på nettet og hvilke nettsteder du besøkte, satelittene går over hodene våre hele tiden og har du en ny bil så sladrer pokker ta meg den på deg også!

Sånn har det blitt og verre vil det bli. Like it or not. Du kan unngå det ved å leve eremittisk, men hvem vil vel det?

Vil man at noe skal være privat så får man holde seg langt unna alt som har en eim av elektronikk.
Alltid ellers så må man bare være klar over at det kan komme tilbake og slå deg i bakhodet en dag.


Hva kan man så gjøre?
Som en begynnelse så må man ihvertfall slutte å svelge rått det man får seg fortalt av øvrigheten når de rettferdiggjør sterkere overvåkning med at man skal bekjempe kriminalitet, terrorisme, unnasluntring på arbeidsplassen og så videre.
Herlig, herlig, men farlig, farlig...

Dette er veldig vanskelige spørsmål og dette er muligens ikke rette fora for å ta opp en slik problemstilling, så jeg vil bare konkluderer med følgende:
Vær oppmerksom og ikke minst skeptisk!