Tanker fra en tenkende tenker

torsdag, mai 26, 2005

Gått litt tom

Det er en travel tid nå, og selv om jeg har hatt litt tid til overs, har jeg ikke hatt ork til å blogge. Det har vært flere temaer de siste dagene som jeg synes har vært spennende og som jeg egentlig har hatt lyst til å skrive et innlegg om.

For å sparke meg selv i gang igjen, tror jeg at jeg skal svare på en bok meme som sprer seg rundt på norske blogger for tiden. Jeg jukser kanskje litt, for ingen har utfordret meg.

1) Hvor mange bøker eier du?
Mange, men de fleste er fagbøker. Før gikk det mest i IT-literatur, men nå leser jeg mest om diverse forretningsemner. Spesiellt de som har med entreprenørskap å gjøre. Jeg anser meg selv for å være en rask leser, og jeg har regnet ut at jeg har et snitt på ca. 1 fagbok i uken de siste 10 årene. I tillegg kommer alle whitepapers og andre småartikler. Tenk om jeg var så flink til å lese når jeg gikk på skolen!

2) Hvilken bok var den siste du kjøpte?
Jeg har akkurat lagt inn en bestilling hos Amazon. Bøkene er om Podcasting, Microsoft Operation Framework, Microsoft Solution Framework, Software forretningsmodeller, en fra Dan Gillmore som heter "We the Media", Paul Graham's "Hackers and Painters" og 2 til som jeg faktisk ikke husker i farten.

3) Hvilken bok var den siste du leste?
Av skjønnliteratur var det samleutgaven av de 5 bøkene om Hitchikers Guide to the Galaxy, på norsk

4) Nevn fem bøker som betyr mye for deg, og som du har lest mer enn tre ganger
Ringenes Herre og Hitchhikers guide to the Galaxy. Det er bare to, men man kan jo også telle det som 3+5.

5) Oppfordre fem personer til å fylle ut denne i sin blogg
Brassnerd'n, Terje, Bård Anders (har ennå ikke en blog) og ??? Jeg er rett og slett trøtt, sliten og ukonsentrert så jeg kommer ikke på flere i farten.

I'll be back!

3 kommentarer:

Terje Pedersen sa...

5) Så det gamle kjedebrevet har inntatt bloggverdenen også alså. Har sett tidligere at folk som blogger har kopiert slike samlinger med spørsmål av hverandre for å ha noe å skrive om, men tror det er første gang jeg har sett at en oppfordrer navngitte andre til å gjøre det.

Men nå er jeg kjent for å bryte alle slike kjeder... hehe

børge sa...

"Jeg anser meg selv for å være en rask leser, og jeg har regnet ut at jeg har et snitt på ca. 1 fagbok i uken de siste 10 årene."
Fytti.. Du er heldig som klarer å lese så raskt, og faktisk setter deg ned og leser også. Skulle ønske jeg hadde litt av den der..! :)

Anders Brenna sa...

Det har ikke noe med flaks å gjøre. Enkle teknikker holder i massevis.

Beygynn med å la pekefingeren skli over hver linje du leser. Da vil man raskt øke tempoet for å følge fingerens raske bevegelse (ikke gjør dette på tog eller T-bane, da ser folk rart på deg og tror du er en tilbakestående gærning. (Egen erfaring)

Når det er på plass etter 1-2 uker flytter du fokuset over på hvordan blikket ditt leser linjene. Avhengig a bredden på boksiden bestemmer du deg for 2-3 stopp for hver linje. Så lar du øynene sprette på den måten. Til å begynne med går du glipp av mye, men etterhvert får du med deg alt allikevel. Hvis du klarer å få det ned på 2 punkter så vil det gå veldig raskt. Begynn gjerne å tell takten inni deg: ett-to,ett-t,ett-to. Den første siden får du ikke med deg til å begynne med, men så er du inni det.

Det går faktisk ganske fort å lære seg dette. Det finnes mer avanserte metoder også, men jeg er ikke interessert nok til å slite for å bli særlig raskere.

Metoden egner seg selvsagt ikke til pugging av mattebøker og lignende stoff, men IT og business bøker går fint.

Som regel leser jeg på tog og T-bane. Det kan være slitsomt å tvinge seg til det, men med en daglig tur på 20-30 minutter hver vei, kan man rekke igjennom veldig mye.

For tiden leser jeg litt mindre på vei til og fra jobben enn jeg pleier. Årsaken til det er Podcasts og nettstedet ITConversations.com. Med så mye bra stoff føler jeg at jeg har utbytte av reisen selv uten å ha lest igjennom noen kapitler på veien.

Selv om Podcastene har kommet, så skal jeg fortsatt forsøke å holde koken på lesingen. Det er alltid artig å lære noe nytt.