Tanker fra en tenkende tenker

fredag, mai 20, 2005

433.268 filer på min maskin akkurat nå

Og det tok 1 time, 51 minutter og 44 sekunder å skanne igjennom harddisken med antivirusprogrammet. I mellomtiden var maskinen bare brukbar til enkel websurfing.

Nå er jeg litt skuffet over ytelsen på min maskin, men det er vel ikke noe spesiellt i forhold til de fleste andre bærbare. Forøvrig kan jeg melde at maskinen er renset for alt som heter spy- eller ad-ware.

Det er noe galt når slike operasjoner tar så lang tid. Jeg tror rett og slett programvare for IT-drift og IT-sikkerhet må videreutvikles for å bli mer effektive. Hardwaren utvikler seg raskt nok, men allikevel opplever mange at maskinene har dårligere ytelse i dag enn for noen år siden. For de fleste er dette selvfølgelig relatert til sadistiske ad-ware og spy-ware programmer, men selv uten det blir ytelsen ofte dårlig. Operativsystemene blir stadig mer fancy og krever stadig mer, vi installerer flere programmer på hver maskin og det finnes sikkert mange andre grunner også.

Harddiskene er i mine øyne dagens flaskehals. De har blitt raskere og med cache så har ytelsen helt klart blitt bedre. Det merker du ihvertfall fort hvis du prøver å sette inn en gammel harddisk i det eksterne kabinettet. Sammenlignet med f.eks. prosessoren har imidlertid harddisken nærmest parkert i utviklingen.

De fleste programmer har ikke behov for å gå igjennom hele harddisken, men det er mange nok som må det:
- Antivirus programmene
- Anti spyware programmene
- Lisensinventar programmer (i bedrifter)
- Lokale søkemotorer

Når 250GB harddisker snart er standarden, så sier det seg selv at det blir problematisk for ytelsen å bruke slike programmer. Hva er så løsningen?

Desverre vet jeg ikke. Jeg tror ikke Microsoft's WinFS løser dette problemet, kanskje bortsett fra det med lokal søkemotor. Behovet for å gå igjennom hele harddisken vil fortsatt være der. Kanskje er vi nødt til å bygge operativsystemer og applikasjoner med redusert funksjonalitet og dermed færre filer? Kanskje vi bare må vente på et skikkelig gjennombrudd på lagringssiden?

Nå sitter jeg på en bærbar PC. Problemet er ikke like prekært på en stasjonær PC.

1 kommentar:

alraa sa...

433.000+ filer er jo ganske mye da. :-) Jeg tipper at du faktisk bruker kanskje 90% av dem - og resten er kjekt å ha. Sånn er det ihvertfall med meg (vel 300.000 filer) :-)

Det er godt mulig at det følgende er selvfølgeligheter for deg, men jeg våger likevel:

En datamaskin er jo, tross alt, bare en maskin. Den trenger vedlikehold akkurat som en bil. To ting som erfaringsmessig kan bedre ytelsen endel er defragmentering av harddisken og opprydding i registeret.

For defragmentering kan jeg anbefale Diskeeper fra Executive Software (execsoft.com). Den koster 20$, men er absolutt verdt pengene. Den er mye kjappere enn både Windows sin egen og den som kommer i Norton sine pakker.

For registeret er Registry Mechanic en fin ting å ha (pctools.com). Prisen på denne er 30$. Også verdt pengene.
Det er dessuten et godt program som heter System Mechanic fra Iolo (iolo.com), men det er dessverre enda dyrere.

Ellers så har Norton noe de kaller System Works som har en rekke verktøy for maskinvedlikehold. Denne er fin, og da særlig den delen som finner og fikser vanlige Windows-feil. Ikke så veldig mye dyrere enn om man kjøper bare antivirusprogrammet.

Det finnes dessuten helt sikkert gode gratis-programmer der ute også, ett eller annet sted, hvis man har tid og ork til å lete.