Tanker fra en tenkende tenker

fredag, april 08, 2005

Podcast foredrag + tankekart i undervisning

En ting jeg liker godt med å lytte på Podcasts er at i motsetning til å høre på radio, så kan jeg velge å høre på noe innen et spesiellt tema eller fagfelt. Noe av det jeg liker best å høre på er opptak fra konferanser i USA eller andre steder. Da kan jeg sitte på toget til og fra jobb, og få med meg noe jeg ikke ville hatt muligheten til.

ITConversations har noen gode slike opptak. Mens jeg skriver dette hører jeg på et opptak med mannen bak Wikipedia, Jimmy Wales. Favorittopptaket mitt er imidlertid et foredrag Clayton Christensen holdt på en åpen kildekode konferanse i San Francisco. Her går han igjennom sine teorier om Disruptive Technologies. Vi har hatt endel om dem på Grunderskolen kurset.

Nå er det ikke så lett å få med seg et helt slikt foredrag bare ved å lytte. Når foredraget holdes, så får jo tilhørerne også se PowerPoint slidene. Det nytter jo ikke når du går rundt med en MP3 spiller i lommen.

Nå tar vi opp alle foredragene på Grunderskolen forkurset på video. Da er det vanskelig å synkronisere opptaket av foreleseren med slidene han bruker. Dette ble løst på en god måte ved at isteden for å forsøke å følge slidene, så lages et tankekart på et enkelt ark. Studentene kan fortsatt få slidene, men når videopresentasjonen integreres vises istedenfor tankekartet.

Nå tror ikke jeg at det er så viktig å se selve foreleseren. I mine øyne er det lyden som er viktig. Kanskje er det en god løsning å lagre forelesningsopptaket i MP3 og dele ut både slides og et tankekart. Hvis man da sitter på toget på vei til eller fra skolen/jobben så kan man lytte samtidig som man har full oversikt på et enkelt ark.

Dette ville ihvertfall hjulpet meg drastisk når jeg studerte. Forhåpentligvis får jeg muligheten til å ta litt videreutdannelse om ikke så lenge. Hvis ikke andre lager slike løsninger, så får jeg vel heller gjøre det selv. Selv om det tar lang tid å lage et godt tankekart som har pensum på en side, så er det verdt det. Kunnskapen blir da sittende når man er på eksamen, og det er greit å titte litt på det i ettertid.

1 kommentar:

Anonym sa...

Forelesninger som Podcast ja... Kunne jo vært moro det.