Tanker fra en tenkende tenker

onsdag, april 06, 2005

Norsk animasjonsteknologi

Hver tirsdag er jeg øvingslærer ved forkurset til Grunderskolen, et studie jeg selv gikk i 2003. På dette studiet lærer vi studentene hvordan de skal skrive en forretningsplan og hva som skal til for å lykkes i en høgteknologisk oppstartsbedrift.

I går hadde vi besøk av Else Nordhagen fra Inovani. Hun presenterte deres forretningsplan, teknologien deres og hennes erfaringer som grunder. Det var både lærerikt og morsomt.

Inovani er en sammensatt forkortelse av Innovasjon og Animasjon. De har utviklet en teknologi for å animere ansikter, enten realistiske menneskelige eller mer animerte tegneserieansikter. Når man kombinerer det med en tekst man skriver inn uttalles dette med en syntetisk stemme samtidig som det animerte ansikter beveger på leppene. I motsetning til de fleste tegneserier og lignende så går ikke bare munnen opp og igjen, men den følger det som faktisk blir sagt. I følge Else var det på et såpass høyt nivå at døve mennesker kan lese på leppene.

I tillegg kan man styre ansiktsuttrykkene ved hjelp av enkle smiley's. For eksempel vil :-) i teksten gjøre at ansiktet smiler mens den skrevne setningen uttales. Nedenfor er noen eksempler på kommandoer:
:-) Happy
:-0 Surprised
:-. Secretive
|-( Angry
:-| Worried
(Flere kommandoer står her)
Disse kommandoene brukes så inne i teksten og får ansiktet til å variere i takt med teksten. F.eks: kan du skrive inn følgende tekst:
":-)Anders ble veldig ::-)imponert av denne ;-)demonstrasjonen"

Tjenesten kan også brukes på mobiltelefoner, og de har bygd en tjeneste der man kan lage en MMS snutt som man kan sende til venner og bekjente.

Test det ut, det er virkelig en artig liten tjeneste!

Ingen kommentarer: