Tanker fra en tenkende tenker

søndag, april 17, 2005

Kan en blog erstatte Digi.no?

Digi.no, Computerworld.no og ITAvisen.no leses av de fleste som jobber i norsk IT-bransje. Mange har gitt uttrykk for at de opplever disse webstedene som tilnærmede oversettelser av internasjonale IT-nyheter.

Selv føler jeg ikke at det er helt rettferdig overfor disse nettstedene, men kritikken kom såpass ofte at Digi.no fjernet kommentarfeltet fra hver artikkel.

Digi.no har ca. 275.000 unike brukere i måneden, og nettstedet har fire redaksjonelle medarbeidere. I tillegg kommer endel annonseselgere, men jeg antar at de jobber i eieren Aller Internett. Antall dagligeartikler på Digi.no ligger på ca. 20. Det vil si ca. 5 pr. ansatt.

En enkelt blogger kan selvsagt ikke hamle opp med dette, men flere kan jo gå sammen om å skrive en blog. Neste utfordring blir arbeidstid. De fleste IT-nyheter oppdateres på dagtid. Hvis man bare skal oversette+kommentere internasjonale hendelser kunne man stått opp tidlig om morgenen og skrevet innleggene før man gikk på jobb, men det ville neppe blitt en god nok løsning. Noen av skribentene måtte ha jobbet på dagtid. Minst en, og helst to. Enda en utfordning kommer i form av kvalitet. Frivillige bloggere kan være ganske så dyktige, men det er ikke det samme å gjøre dette som en hobby. Ta en titt på ITpro, et nettsted hvor medlemmene bidrar med artikkelen. Der kan det dukke opp gode artikler, men den jevne kvaliteten er ikke god nok.

Til slutt blir det som alltid et økonomisk spørsmål. Å gå fra 0 til 275.000 unike lesere tar tid og koster penger. For å holde kontinuitet må skribentene betales og får å få inn penger må det selges annonser. Goggle's Ad-Sense er ikke nok inntektsbringende til å få dette til å gå rundt. Hos Digi.no koster et toppbanner 40.000 i måneden, et banner 22.000 og en knapp 30.000 kroner. Andre formater er også tilgjengelige. Hvis man hadde klart å få inn sånne summer kunne man fint drevet et slik blog, men dette er som høna og egget. Hva kom først? Annonseinntektene eller lesertallene. Lesertallene må naturlig nok komme først, men de er ikke oppnåelig med mindre man får inntekt nok.

Nå er det ikke mitt mål å erstatte Digi.no. Jeg vil bare påpeke at det ikke krever så mye for å erstatte dem innholdsmessig og at det er mulig gjennom en relativt enkel blog. Slik jeg ser det må de forbedre tjenestene sine slik at de holder et høyere nivå enn noe som kan erstattes 'så enkelt'. F.eks. kunne de gjort enkle grep som å bruke bilder litt mer aktivt og skrevet flere dyptgående artikler. Jeg liker f.eks veldig godt artiklene til Arild Haraldsen.

2 kommentarer:

Terje Pedersen sa...

Jeg skulle gjerne sett at et bedre norsk it-nettsted så dagens lys. Mye av grunnen til at både digi.no og itavisen er så dårlige til tider er deres respektive "ansvarlige" redaktører som gjør en alt for dårlig jobb, hadde jeg vært eier så hadde jeg gitt dem fyken for lenge siden. Ofte virker det som at når det er tidspress hos dem så må disse to skrive ting selv hvor de ofte da viser sin inkomeptanse og at dem ikke engang behersker å bruke stavekontroll.

Så sett igang Anders, sett i sammen et team og slå knockout på Allers på dette området.

Ser frem til den dagen!

Terje S. sa...

Jeg er helt enig med både deg Anders og Terje Pedersen. En "group-blog" vil lett kunne konkurrere med både ITavisen og Digi.no, to websider med relativt svakt innhold og mye reklame.

www.mobitopia.com er eksempel på en bra groupblog innen mobiltelefon teknologi.

Mvh
Terje