Tanker fra en tenkende tenker

søndag, april 24, 2005

Enkeltmannsforetak

Jeg driver et enkeltmannsforetak og siden denne bloggen blant annet omhandler grunder relaterte emner tenkte jeg at jeg skulle si litt om denne foretaksformen.

Noen av disse elementene er generelle og gjelder for flere av selskapsformene. Blant annet er et fellestrekk at man må være myndig for å stifte et slikt selskap. Dette er ikke så unaturlig med tanke på at man gjennom et enkeltmannsforetak hefter fullt og helt for alle forpliktelser selskapet påtar seg. Det betyr i klartekst at hvis selskapet ikke kan gjøre opp for seg, så kan kreditorene gå direkte på privatøkonomien for å hente ut sine tilgodehavener.

Som enkeltmannsforetak har man begrenset regnskapsplikt. Det skal ikke sendes inn og man trenger ikke revisor med mindre man omsetter for mer enn 5 millioner kroner i året. Dersom man omsetter for mer enn 20 millioner eller har mer enn 20 ansatte har man full regnskapsplikt. Selv om regnskapsplikten er begrenset må man føre regnskap og ta vare på bilagene i 10 år.

Skatten forskuddsberegnes og betales inn på giro 4 ganger i året: 15. mars, 15. mai, 15. september og 15. november. Her er det en svært farlig felle som mange går i. Man kan vente med å betale skatten til året etter. Det kan jo være greit i forhold til likviditetssituasjonen, men anbefales absolutt ikke! Altfor mange opplever da at inntektene ikke kom så fort og i så store kvanta som man håpte på, og da får man virkelig problemer. Det er ingen nåde når man står der året etterpå. Når selvangivelsen skal leveres må man også levere næringsoppgave.

Sykepenger kan være et problem for selvstendig næringsdrivende. Blir man syk er det ingen penger å få før etter den 17. dagen. Da får man 65% personinntekten. Det er mulig å få svangerskapspenger og fødselspenger. Hvis arbeidet kan forårsake skade på fosteret, kan man få 65% av personinntekten frem til 3 uker før terminen.

Å registrere et enkeltmannsforetak i Brønnøysundsregisteret koster 2.500kr. Velg riktig navn med en gang. Hvis du skal endre navnet må du betale samme avgiften om igjen. Det måtte jeg. Ganske irriterende. Navnet må forøvrig ogå inneholde etternavnet ditt.

Man blir ikke automatisk registrert som MVA pliktig. Det skjer først når man bryter 50.000 i omsetning i løpet av en 12 måneders periode. Da kan man også trekker fra inngående MVA. Når man bryter den grensen må man sende inn et skjema og vedlegge kopi av fakturaene. Når man bryter denne barrieren kan man sende en faktura uten MVA, og så vedlegge den. Når man så får MVA registreringen og kan legge MVA bak organisasjonsnummeret sender man en kreditnota til kunden, samt en ny faktura med MVA lagt til. MVA innbetales normalt hver andre måned, men hvis man omsetter for under 1 million kroner så kan man slippe med en innbetaling.

Dette ble en litt tørt faglig innlegg i bloggen, men den er forhåpentligvis litt nyttig for noen. Kildene til informasjonen er egen erfaring og informasjon fra Service kontoret for næringslivet.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Er det lenge siden det begynte å koste penger å registrere?

Jeg registrerte mitt for 1.5 år siden å har enda ikke fått noen faktura for registreringen....

Unknown sa...

Ikke helt oppdatert Anders ;) Fra 1. mars 2004 ble "Enkeltmannsforetak" hetende "Enkeltpersonforetak".

krage: Det er fortsatt gratis å registrere seg kun i Enhetsregisteret. Men et "Enkeltpersonforetak" har også rett til å kunne registrere seg i Foretaksregisteret og først da koster det penger.

Anonym sa...

Et godt alternativ til Enkeltmannsforetak er NUF (Norsk selskap av Utenlandsk Foretak). Med de patetiske og gründerfiendtlige tilstandene som er i Norge er det grunn til å se på alternativene.

Unngår revisjonsplikt (ca.20000 spart i året) og unngå aksjekapitalen på 100 000, som få gründere sitter på.

Les mer på Hegnar.no, er mange gode artikler der:

http://www.hegnar.no/hegnar/newsdet.asp?id=180926&cat=103