Tanker fra en tenkende tenker

tirsdag, mai 13, 2003

Alternativ til terminal server
Microsoft terminal servere med eller uten Citrix på toppen er svært populære. De reduserer driftskostnadene ved at det blir lettere å administrere IT plattformen. Men noen ganger er det greit å kjøre arbeidsstasjoner som ikke er rigid låst ned. Da er det ikke et aktuellt alternativ å åpne tilgangen på terminal serveren. Kanskje kan imidlertid VMWare ESX server være et alternativ.
VMWare er et virtuelt miljø som lar deg kjøre flere operativsystemer på en boks. Med server programvaren kan du også kjøre med en remote tilgang på samme måte som med terminal serveren. Du må riktignok ha en klient installert for å gjøre det, og denne klienten kan foreløpig bare kjøres på Windows eller Linux maskiner. Tynne klienter kan dermed ikke benyttes.
Fordelene med en slik virtuell desktop løsning på en server er flere. I motsetning til TS kan du slippe brukerne løs, og bare resette noen filer for å få dem oppe og gå igjen. Det er også enkelt å flytte arbeidsstasjonen fra en maskin til en annen, backup er enkelt og du har alt på et sted. En ulempe er selvsagt at du ikke får tilgang på lokal CD spiller eller floppy, men det får så være.
Jeg har ikke sett noen ta i bruk en slik løsning ennå, men det bør være et alternativ å vurdere for flere. Et pilot prosjekt kan f.eks. begrense seg til reserve løsninger for maskiner som faller ut til å begynne med, så kan det heller skaleres opp etter hvert.
Løsningen kan på mange måter sammenlignes med desktop blade løsningene som nå forsøkes av blant annet HP. Dette er løsninger der blades maskiner er lagd for å kunne kjøre arbeidsstasjoner fra et sentralt plassert rack.
Hvis du ble nysgjerrig kan du sjekke ut 's websider eller kontakte deres norske forhandler NettSpesialisten.

Ingen kommentarer: