Tanker fra en tenkende tenker

lørdag, august 26, 2006

Fotoreportasje på nett

Avisen er død som nyhetsformidler, men bladmagasinene klarer seg relativt godt i kampen mot internettmedier. For eksempel sliter fotoreportasjone på nettet, men nå tror jeg vi ser en endring her også.

På fredag kjørte vi i digi.no noe som er litt nytt for oss. Vi lagde en fotoreportasje fra en av serverhallene til EDB og det ble en umåtelig populær artikkel. Artikkelen fikk navnet "I denne kjelleren ligger pengene dine". Jeg tror ikke vi har hatt noen artikler som har blitt så mye lest som den noengang, selv om jeg ikke tok et altfor dypt dykk inn i statistikken vår.

I utgangspunktet er det flere problemer relatert til fotoreportasjer på nett. Noen av dem er løsbare på kort sikt, mens andre ikke lar seg rette fullt så fort.

Et problem ligger på den kommersielle siden. Nettmedier måles hovedsaklig på to ting: antall unike lesere og antall sidevisninger. Førstnevnte er uten tvil viktigst, men antall sidevisninger gir også utslag når man skal ut og selge annonser. Det må man jo, for det er tilnærmet umulig å få leserne til å betale for innholdet. Mange nettsteder, med Nettavisen og Dagbladet i spissen legger derfor ofte ut bildeserier fra nye spill og filmer. Det kan være interessant, men i mine øyne blir det en kjedelig form for artikkel.

Løsningen ligger ikke i å legge alle bildene i en artikkel. Da blir den veldig lang og det tar sin tid å laste den inn. Ikke blir den særlig leservennlig heller og på toppen av de gir den like lite utslag på den kommersielle statistikken som en to paragrafs mini-sak som noen har brukt to minutter på å lage.

Vi pleier ikke å kjøre fotoserier på digi.no. Så vidt jeg kan huske har vi bare gjort det en gang før, når vi var tidlig ute med å kunne vise frem bilder fra Microsofts kommende operativsystem Windows Vista. Det ble en populær sak, men det var lite innhold utover en innledende artikkel og så en rekke bilder etterpå.

Når vi nå kjørte vår billedserie fra EDBs serveranlegg, så gjorde vi det litt annerledes. Vi hadde en innledende artikkel og så 13 bilder. Under hvert bilde var det en forklarende tekst og en fortsettelse av denne omvisningsturen med sitater og små kommentarer. I mine , ikke akkurat objektive, øyne fikk dette saken til å fungere svært godt. Det ble mer interessant å bla til det nye bildet og man fikk på en måte noe mer.

NA24.no på sin side, har denne helgen valgt ut en sak i det mer tradisjonelle fotoalbumformatet. De har en reportasje fra trykkingen av de norske pengesedlene.

I utgangspunktet burde det vært en kjempeinteresant sak å lese. Den innledende artikkelen var også god, men så gjorde de som så mange andre når de bare nøyde seg med å si at "her kan du se noen flere bilder". Det blir liksom ikke det samme. Tenk om de isteden hadde integrert bildene med saken. Da hadde det blitt en mer naturlig flyt og det hadde ikke bært så preg av å være en "klikksak", der det bare fremsto som at bildene var lagt med av rent kommersielle grunner.

Erfaringene fra vår billederie har gitt meg en litt mer positiv tro på at internettinnhold også kan begynne å konkurrere mot bladene, selv om det fortsatt er endel hindre før folk tar med seg internettforbindelsen på stranda og hytte for å lese på en maskin det samme måte som de leser bladene sine i en kosekrok.

Kanskje kommer det aldri dit heller, men fotoreportasjer fungerer faktisk også som innhold på nettbaserte magasiner.

1 kommentar:

Martin Bekkelund sa...

Artikkelen du refererer til, om EDB, syntes jeg var utrolig bra. Kombinasjonen av bilder og tilhørende tekst fungerer meget godt. Viktigheten ligger, som du skriver, i å kombinere rett mengde informasjon til hvert bilde.

Jeg fant artikkelen om EDB såpass spesiell og interessant at jeg vurderte å skrive om det i min egen weblogg.