Tanker fra en tenkende tenker

søndag, mai 14, 2006

Forbanna barnesikring

Grillsessongen startet i førstegir og det ser ikke ut til at den får opp farten med det første.

Etter å ha betalt for å bytte inn en halvfull gasstank med en ny en har jeg kommet til at det ikke er noe galt med min gassgrill. Det er ikke en feil, men en funksjonalitet. Av alle ting andre bransjer kunne plukke opp fra IT-bransjen, så måtte det være den! It's not a bug, it´s a feauture.

At jeg har hivs bruksanvisningen er vel ingen overraskelse. Bruksanvisninger er et forurensende onde og jeg kan ikke forstå at miljøvernorganisasjonene har satt sine øyne på saken. Det er kanskje fordi de mannlige medlemmene bare er der på grunn av alle de søte jentene?

Så i mangel av en bruksanvisning, sjekket jeg Webers hjemmeside. Den hadde en FAQ (Frequently Asked Questions), men det er tydelig at de eneste spørsmålene kundene har er hvordan få den perfekte smak ut av kjøttet de griller.

Det ble derfor et Google søk. De er kongen på haugen når det gjelder relevans og i dette tilfellet sier det litt om hvor dårlig den ståa er. Jeg prøvde den ene kombinasjonen etter den andre, men det var håpløst. På de positive siden så vet jeg ihvertfall hvor jeg kan få kjøpt gassgriller, uansett hvor jeg måtte befinne meg i verden.

Til slutt fant jeg noe på Google Groups søk. Godt gjemt på sider så langt bak at jeg i henhold til brukerundersøkelser ikke burde bladd så langt tilbake.

Det viste seg at jeg har blitt offer for en barnesiktring pålagt av amerikanske myndigheter. Dener laget for at feite amerikanere ikke skal saksøke gassgrillprodusentene etter å ha brukt grillristen som et sete i et forsøk på å etterape Jackass. Landbruksmyndighetene hadde sikkert også et ord med i laget. Tenk på all den konkurransen bøndene ville fått på baconproduksjonen.

Barnesikringen sikrer at gasstilførselen begrenses slik at grillen ikke blir for varm. Det er selvsagt viktig i tilfelle du får en gasslekasje, men noen ganger slår den seg på uten grunn.

Da er det en mekanisme for å slå den av igjen og en oppskrift på hvordan det gjøres fant jeg på Google Groups søket mitt tilslutt.

Her er hva jeg fant:

Open the barbecue lid.
1. Close the LP tank valve.
2. Turn valve + regulator assembly to the OFF position.
3. Wait at least 5 minutes if the barbecue had been lit
4. Disconnect the adapter hose from the LP tank.
5. Turn valve + regulator assembly to the HIGH position.
6. Wait at least 2 minutes, then turn valve + regulator assembly to the OFF position.
7. Re-connect the adapter hose to the LP tank.


Jeg tolker dette til å bety noe sånt som:

1. Steng av gassbeholderen
2. Sett gasstilføreselen til av på gassgrillen
3. Vent i minst fem minutter hvis grillen nettop har vært brukt
4. Koble slangen fra gassbeholderen
5. Slå på bryteren som kobles til gassbeholderen og skru gassgrillens bryter til High
6. Vent minst to mintter. Så skrur du av bryteren på slangen og på gassgrillen
7. Koble slangen tilbake på gassbeholderen


Det var ikke direkte oversatt, men etter å ha studert manualen et par ganger og sjekket ut min Weber Q grill har jeg kommet frem til at det må da vel være slik.

Nå er jeg imidlertid usikker på om det er riktig, for jeg får det ikke til å fungere.

Hva er vitsen med å lage det så håpløst knotete? Hadde det ikke vært enklere å legge opp til en bryter som slår seg over omtrent som i en moderne sikringsboks? Det burde jo la seg gjøre.

Jeg begynner allerede nå å bli gal av at grillen ikke egner seg til annet enn pølser med den lave varmen. Hvis jeg ikke snart får det til å fungere så hjelper det ikke med fint sommervær. Det er ikke ekte sommer uten grilling.

4 kommentarer:

Knut Stian Olsen sa...

Her på Røros er det snøvær som begrenser grillingen i dag, men jeg ser at den hindringen blir liten i forhold til dine problemer ;)

Ja til kull og tennveskesmak på kotelettene

Espen sa...

Vel, her blir der reklame, men den er i alle fall selvopplevd. Kast Weber'n og flesk til med en Beefeater. Australsk sjokkvarme med hauger av brennere og varme til å smelte glass. Eneste problemet jeg har hatt er litt svakt sidebluss, men grillen er det full fart på. Og ingen barnesikring såvidt jeg kan se.

Martin Bekkelund sa...

Jeg kan anbefale grillet lammelår. Det griller du på laveste varme til kjernetemperaturen er omtrent 62 grader. Husk å snu det ofte.

Anders Brenna sa...

Tidsforbruk til nå: Cirka ett dagsverk

Nå holder jeg virkelig på å bli gal. Jeg har kommet så lang at jeg ser hva som er feil og jeg vet hva som må rettes på.

Sikkerhetsmekanismen fungerer ved at en liten skive dekker cirka 1/3 av hullet der gassen skal flyte igjennom. For å løse opp denne skal man vri bryteren 1/4 rundt. Da løftes den opp og gassen som strømmer igjennom vil få den til å falle på plass.

Desverre er det tydeligvis forskjell på amerikanske og europiske brytere. I USA kan man stille det gradvis, mens i Europa er det enten av eller på. Det nytter ikke å få gassen til å strømme gjennom samtidig som den løftes opp.

Nå kjøpte jeg min grill på Plantasjen i Sandvika, så jeg burde ikke være rammet av noe så idotisk som et amerikansk sikkerhetssystem.

Det ser ut til at jeg blir nødt til å ta med meg hele skiten til butikken, som er nedlagt, så det blir vel en av de andre i kjeden.

Dagens middag ble derfor to store taco pizzaer fra Stens Pizzeria på Stovner. Maten ble servert på verandaen ved siden av grillen.

Selv om jeg sterkt kan anbefale Stens Pizzeria for sine knallgode pizzaer må jeg innrømme at jeg er skuffet og frustrert.

Denne lidelsen takler jeg bare ikke. Jeg må få fikset den forbannede grillen, og det snarest.