Tanker fra en tenkende tenker

tirsdag, mars 14, 2006

Sjefen krever bryllupsnatta

Kravene om hva arbeidstagere må skrive under på utvides stadig.

Det er temaet for en kommentarartikkel jeg skrev i dag. Etter debattinnleggene å dømme er det mange som kjenner seg igjen i beskrivelsen min, selv om jeg selvsagt satte det litt vel på spissen. Jeg dekket meg litt inn ved å bruke et latinsk begrep i overskriften istedenfor å stave det rett ut.

Ellers så hadde jeg en artikkel om et smutthull som Telio bruker for å redusere merverdiavgiften de fakturerer kundene sine.

Momsen er i utgangspunktet på 25 prosent for denne typen tjenester, noe som utgjør en ganske stor andel av totalsummen kunden faktureres uten at bedriften ser noe til pengene. Gjennom å fakturere 70 prosent av beløpet igjennom et utenlandsk datterselskap klarer Telio å redusere momsandelen betraktelig. RILUM, eller rett i lomma uten moms, som man gjerne sier.

Til min glede så fant også andre medier denne saken interessant. Aftenposten Forbruker slo den også opp og siterte min sak.

Til min store overraskelse kopierte de først hele saken ord for ord. De eneste forskjellene var at de byttet ut ordet IP-telefoni med bredbåndstelefoni og at de droppet et eksempel.

Når vi oppdaget det ringte redaktøren vår til dem. Han ble forbannet og rettet det straks opp, slik at det ble en vanlig sitatsak, hvor deler av saken var sitert.

Det var godt å se at min favorittavis blant norske medier var like gode som jeg trodde at de var. At de hadde et arbeidsuhell på min sak, kan jeg fint leve med.

Kanskje reagerte jeg også litt ekstra fordi jeg er såpass fersk i gamet og fordi dette var den første gode saken min sett med undersøkende journalistiske øyne?

Tipset fikk jeg fra debattforumet, så det lønner seg tydeligvis å følge med der. Så begynte jeg å ringe rundt til Post- og Teletilsynet, Finansdepartementet og Telio. Overraskende nok så var det bare hos Telio jeg fikk gode svar til å begynne med. Når jeg så skulle verifisere det de sa og finne mer ut om dette tok det meg lang tid og mange personer i de offentlige etatene før jeg fikk noe fornuftig svar. Det er egentlig litt skremmende.

Til slutt fikk jeg imidlertid nok til å skrive saken og da var det bare å sette sammen brikkene. >Nå håper jeg bare at jeg litt hyppigere klarer å finne frem slike saker. Det er jo den typen som er artigst å jobbe med.

1 kommentar:

lakso sa...

hehe, stilig! Får vell være den første til å gratulere deg, nå er du en ekte journalist, noen har til og med rippet deg :P