Tanker fra en tenkende tenker

tirsdag, mars 28, 2006

På tide å lære touch

Selv etter alle disse årene forran PCen, har jeg ennå ikke lært meg å skrive touch.

Med så mange timer forran skjermen som jeg har hver dag og hver uke, så skulle en kanskje tro at jeg hadde lært det en gang. Desverre er ikke det tilfellet.

Jeg har klart meg som programmerer og blogger uten å kunne det. Nå er jeg ikke akkurat treg, og jeg ser ikke så mye på tastaturet når jeg skriver, men det er nok til at det går for sakte.

Når jeg skriver så bruker jeg seks fingre. Tommelene, pekefingrene og langfingrene. Det går såpass fort, at jeg stort sett klarer å notere fortløpende det jeg tenker. Problemet er kanskje at jeg tenker for sakte?

Jeg har i hvert fall kommet til konklusjonen om at jeg skriver for sakte. Spesiellt gjelder det når jeg gjør telefonintervjuer. Da stopper jeg ofte opp i samtalen for å notere og jeg får ikke med meg alle de saftige notatene. Det skal det nå bli slutt på!

Denne uken har jeg såvidt begynt å øve litt på kveldstid. Jeg prøvde meg også litt på jobben i dag, men det var nyttesløst. Det gikk så tregt at det var bare å kaste inn håndkleet. Det er som mørkest rett før man ser lyset, er det ikke det man sier?

Til å begynne med sitter jeg og skriver små enkle ord om igjen og om igjen. Tanken min er at det sikkert er viktig å innøve de mest brukte tastekombinasjonene, og så kan jeg heller gå på de lengre ordene og fulle setninger etterhvert.

Med tanke på at jeg vet hvor de forskjellige tastene er på tastaturet er, så tar det forhåpentlig vis ikke for lang tid jeg får taket på det.

Jeg tar gjerne i mot tips, hvis noen har noen innspill på hvordan jeg raskest mulig skal klare denne overgangen.

(Dette innlegget ble forøvrig skrevet med touch metoden uten å se på tastaturet. Det tok sin tid!)

9 kommentarer:

Espen sa...

Jeg var i samme situasjon (10 år med programmering og skriving uten touch), fant ut at jeg måtte lære det da jeg skulle begynne å studere igjen. Jeg klarte det ved å tvinge meg selv (selv om det tok tid) og klarte det på ca. 3 måneder.

En måte å gjøre det på, er å skaffe seg et "Das Keyboard"-tastatur, se www.daskeyboard.com. Fungerer utmerket....

Anders Brenna sa...

Jeg har sett etter Das Keyboard, men jeg har ikke sett det i Norge. Må jeg bite i det sure eplet og bestille det fra utlandet?

Nå trenger jeg å kunnde touch i min nye jobb, men jeg har også videre studier i baktankene.

Jeg har gjennom teknikk og mye øvelse oppnådd en drastisk økning av lesehastigheten min, og hvis jeg kan klare det samme på skrivehastigheten så tror jeg det blir mye lettere å gjennomføre et fulltidsstudie ved siden av full jobb. Det er nemmelig det som er ambisjonen min etter sommeren.

Om det tar 3 måneder for jeg mestrer touch godt nok, så er det tidsnok.

Bjørn sa...

Jeg hater touch etter å ha hatt maskinskriving på gymnaset... men så fikk jeg et oppdrag en dag, "lag et touchopplæringsprogram". Det jeg lagde ble forløperen for dagens Wintouch, se http://www.wintouch.no/

Det er et meget bra og billig program.

Anders Brenna sa...

Takk! Jeg har allerede testet den et par ganger. Den ser veldig bra ut, men jeg tror ikke det er der flaskehalsen min egentlig ligger.

Nå har jeg sittet her et par timer,og selv om jeg har brukt mye av tiden til å surfe rundt (har blant annet lest flere av Espens gamle kronikker) så merker jeg allerede at det går bedre.

Jeg skriver fortsatt saktere med touch enn på min gamle måte, men det begynner å flyte litt.

Das Keyboard ligger også klart til å trykke avgårde en bestilling, men jeg synes det ble litt dyrt med 105 euro når frakten ble lagt på toppen.

Dessuten er jeg usikker på om jeg vil være i stand til å begynne å bruke den på jobben. Jeg må jo klare å skrive i en relativ god hastighet mens jeg er der. På hjemmebane bruker jeg en laptop, med et overaskende godt tastatur (En HP zd7340 med numerisk tastatur på siden). Jeg får se...

Terje Pedersen sa...

Jeg tenker alternativt ;-)

"Spesiellt gjelder det når jeg gjør telefonintervjuer."
Jaha, hvorfor ikke bare gjøre opptak?

Ryktene sier også at en skal bli kjappere å skrive med dvorak tastatur oppsett, men nok litt mer jobb å lære seg. Jeg har selv ikke prøvd enda.

børge sa...

Jeg tror det er veldig individuelt om Dvorak er bedre eller dårligere.
Hva med å gå til innkjøp av Das Keyboard? Har hørt at den skal være veldig effektiv.

Anonym sa...

Har du testet ut denne, Anders?

http://www.digi.no/php/art.php?id=94281

BAF

Eirik sa...

Dette er kansje noe jeg også bør lære meg.. fant denne lenken http://typingsoft.com/all_typing_tutors.htm da jeg er noe mer kresen og trenger nor for mac. Lenken inneholder en liste med mange ulike program, med ulike lisenser.

Anonym sa...

denna kosta bare 50,- og fungerer helt fint
www.itkp.no