Tanker fra en tenkende tenker

onsdag, februar 08, 2006

Pressekonferanse

I dag var jeg på min første pressekonferanse. Det var bransjeorganisasjonen Elektronikkbransjen som presenterte salgstallene for 2005 og prognosene for i år.

Pressekonferansen ble holdt på Ekebergrestauranten og det ble servert kaffe, rundstykker og en brus til hver av oss. Det var et ganske godt oppmøte, tror jeg ihvertfall. Jeg har ingen sammenligninsgrunnlag, men det ble ihvertfall endel publiseringer derfra etterpå. Det hele varte fra 1100-1300, et passende tidspunkt. Da rekker vi i nettredaksjonene å få ut de viktigste saken og avisredaksjonene rekker å skrive sine artikler før de går hjem for dagen.

Før start fikk vi utdelt hver vår mappe med pressemeldinger, nøkkeltall, slides for presentasjonene og stiftelsens bransjeblad. Jeg tok meg tid til å skumme igjennom for å se om det var noe interessant for min del.

Det ble endel tørre tall underveis, men det fine med det var at det ihvertfall ga litt grunnlagsmateriale for artikler. Jeg endte opp med å skrive tre korte saker.

En litt artig ting er å se på artiklene til de andre etterpå. Vi var på samme pressekonferanse, men vinklingen ble ikke nødvendigvis helt lik. F.eks. skrev Dagens IT en sak der de brukte tittelen Elektronikk-feberen fortsetter og fokuserte på at totaltallet var på 25,3 millarder. Jeg derimot brukte tittelen Prisras på forbruker-IT reduserer veksten og fokuserte på at veksten bare var på 7 prosent og at den var på 20 prosent året før.

Det ble endel interessante tall og noen av dem kommer jeg til å bruke når jeg i helgen er øvingslærer på Grunderskolen forkurset nå til helgen. En av oppgavene studentene har fått er å finne ut hvor stort markedet for PDA-enheter er. Da må de være litt kreative, for Elektronikkbransjen har ikke tall for dette.

Informasjonssjefen uttrykte da også frustrasjon over manglende tall fra IT-bransjen. Den uttalelsen endte opp i at eg skrev en liten "kortnytt" sak.

Jeg kommer også til å legge inn noen av tallen på Gaselle Wiki nettstedet. En viktig oppgave for alle som starter et selskap jo å gjøre litt research om markedet. Da er det kjekt om Gaselle Wiki har samlet noen aktuelle nøkkeltall, samt linker til mer artikler og kilder for mer informasjon.

Det er ingenting som hindrer bloggere fra å delta på pressekonferanser. Inngangen er åpen for de som er interessert, men det forutsetter jo at man ikke er på jobb på det tidspunktet og at man får høre om det. I mine øyne burde bloggere stikke innom en pressekonferanse hvis de får muligheten for det. Da ser man litt hvordan andre jobber før man etterpå leser hva de skriver.

3 kommentarer:

Meffe & Iborg sa...

Hei! Jeg leste bloggen din om grunderskolen, men fant ingen steder å komentere. Dette virket kjempe interesant! Hva er grunderskolen? Hvem kan delta? Hvilke kvlifikasjoner må man ha? Hvem arrangerer det? Hvor foregår det? Hva koster det? Er det muligheter for å komme som observatør?

Anders Brenna sa...

Grunderskolen arrangeres av UiO i sammarbeid med ca 27 høgskoler og universiteter i Norge.

Man må ha fullført en bachelorgrad (3 årig) for å kunne gå studiet. Prisen er jeg ikke sikker på, men det er et offentlig studie med stipendog studielånsmuligheter. Når jeg gikk betalte jeg 26.000kr, men de har etterpå endret finansieringsmodellen. Tror man betaler mellom 5.000-10.000 i egenandel.

makso sa...

Godt poeng egentlig... Hovedproblemet er jo å få vite at det faktisk er pressekonferanse. Kanskje du kan oppdatere bloggen din med litt eksklusive tips angående pressekonferanser? :)