Tanker fra en tenkende tenker

mandag, desember 26, 2005

Nytt familiemedlem

Julaften fikk vi en ny liten tass på ca. 50 cm, så nå består familien vår av en mann, en kvinne, 3 gutter, en hunnkatt og en robot.

Robosapiens kalles leketøyetl. Det er en avansert robot som kan styres med fjernkontroll eller forhåndsprogrammeres. Produsenten har pakket inn mye avansert elektronikk og den har blitt en artig liten krabat.

Roboten kan selvsagt gå og snakke, men ordforrådet er litt begrenset og den holder seg til engelsk. Den reagerer hvis den tråkker borti noe eller treffer ett eller annet med armene. Hvis den ser noe uventet kommer den med uttalelser som "Interesting" og hvis noen plutselig veiver noe forran ansiktet dens lener den seg tilbake og spør "What was that?". En av ungenes favoritt er når den bøyer seg litt frem og stikker rumpa ut før den promper. Mye av batteriefunksjonaliteten forsvant på akkurat den oppgaven.

Batteriforbruket er forøvrig ganske drøyt på denne krabaten. Den bruker 6 D batterier, 3 i hver fot. 4 AAA batterier til hjerner og 3 AA batterier til fjernkontrollen. D batteriene var brukt opp på noen timer, så jeg må i dag ut og kjøpe nye. Med dette forbruket må jeg selvsagt ut og kjøpe oppladbare batterier, men også det blir litt knotete. Med tanke på hvor avansert denne blikkboksen er og hvor mye batteri den bruker så burde de ha laget et innebygd batteri som kunne lades opp. Prislappen burde fint kunne dekket dette også.

Ungene går fortsatt rundt og tror at denne roboten skal kunne rydde rommene deres. Det er nok litt drøyt, men forhåpentligvis vil vi klare å programmere den til å hente en øl fra kjøleskapet til far i huset.

Robosapiens er vel den mest avanserte roboten for hjemmebruk hittil, men det er nok fortsatt langt igjen til vi får praktisk nyttige roboter hjemme. Dessuten kan det se ut som at software har tatt over mange av oppgavene som man tidligere tenkte at en robot skulle gjøre. F.eks. vil det være både enklere og mer fornuftig å ha et software program som bestiller mat som blir tilkjent, enn å sende en robot ut for å handle. Kravet til en robots "intelligens" er jo også ekstremt høyt. Et gjennombrudd på robotteknologi kom ikke før man innså at man heller burde lage mer enkle begrensede løsninger etter inspirasjon fra maur i maurtuer. Maur er som kjent ikke på topp 3 listen over intelligente vesener her på jorden, men de er allikevel flinke til å finne korteste veien til mat. Ved å sende noen maur ut i alle retninger så finner de korteste vei ved å sende resten i den retningen der den første mauren kom tilbake.

Selv om den intelligente personlig robottjeneren ikke lengre er det mest naturlige valget for Darwin så er vi fortsatt fascinert av en menneskelignende robott. Kanskje kan nettopp det å vokse opp med noen slike i huset inspirere våre barn til å komme opp med nye ideer for robotens videreutvikling. Fremtidens ingeniører trenger jo masse inspirasjon. Det var ihvertfall min unnskyldning for å blåse 2 lapper av den edle sorten på et leketøy som dette.

2 kommentarer:

mittlilleliv sa...

Vi har jo allered roboter som støvsuger og gjør rent for deg.

Anders Brenna sa...

Ja, nettopp. Man har gått bort fra å lage superintelligente roboter som skal kunne gjøre alt mennesker kan og helst på en menneskelig måte, til å lage enklere dedikerte roboter med begrenset intelligens (logikk).

Et av favoritteksemplene mine der er RoboMop. Den er så primitiv som det går an å få den. Den består av en ufo-lignende plastring med en Jif-mopp lignende fille hektet på. Inni er det en ball med en roterende motor lik de som er i billige og enkle leketøy. Motoren er koblet til et lodd som gjør at kula beveger seg ujevnt og dermed vil den dekke hele gølvet.

RoboMop dekket ikke alle behov godt nok og for min del tok den kvelden når den forsvant ned trappen. Senere har andre kommet med mer avanserte støvsugerroboter og de er endel bedre. Allikevel så kom selve gjennombruddet i form av et utrolig enkelt design.