Tanker fra en tenkende tenker

torsdag, desember 29, 2005

Microsoft Office 13

Office 2003 er versjon nummer 11 og Office 12 kommer andre halvår 2006. Office 13 er i tidlig beta og er ikke engang eid av Microsoft, men den er skrevet i Microsoft's Asp.net.

Writely.com er en webbasert tekstbehandler. Den gjør det mulig å jobbe med nye eller eksisterende teksdokumenter direkte i webbrowseren. Dokumentene lagres på Writely's servere, men kan også hentes ut som Word, OpenOffice, RTF eller PDF dokumenter. Eksisterende dokumenter kan lastes opp eller sendes inn gjennom en emailadresse.

Når dokumentet ligger på serveren kan det gjøres tilgjengelig for allmennheten eller for spesifiserte brukere. Hvis ønskelig kan disse redigere dokumentene og man kan abbonnere på RSS feeds for å følge med på revisjonene av dokumentet. Ganske kjekt når flere jobber sammen på tilbud og lignende.

Tjenesten er gratis i beta perioden og det ønsker de også å fortsette med etterpå. Penger skal de tjene ved å tilby tilleggstjenester i en profesjonell utgave. I mine øyne ligger det i kortene at de legger opp til å bli kjøpt opp av Microsoft.

Å utkonkurrere Microsoft på Microsoft's premisser er nok håpløst. OpenOffice sliter med det, selv om den er både gratis og bra. Samtidig så åpner det seg behov for enklere office produkter som er lett tilgjengelig gjennom en web browser. Det vil ikke feie den lokalinstallerte Office pakken av banen, men det vil være et nytt tillegg og en dekkende løsning for svært mange. For Microsoft er det veldig viktig å komme på banen med slike webbaserte løsninger før Google spiser seg inn på den delen av markedet.

Samtidig så er dette ukjent terreng. Det er ikke bare å lage en webbasert office pakke uten videre. Det må nok mye prøving og feiling til først. Microsoft jobber helt sikkert med noe rundt dette internt, men det er opplagt at oppstartsselskaper er bedre egnet til den typen innovasjon. Den av oppstartsselskapene som lykkes best vil få problemer med å yppe seg mot de store gutta, men vil samtidig være et attraktivt oppkjøpsobjekt. For Microsoft vil det også være billig å kjøpe dem nesten uansett pris. De er jo en direkte videreutvikling av deres nest største melkeku.

Jeg tipper Microsoft kjøper dem før 2006 er omme. Da har de kommet langt nok til at det er et godt produkt, men ikke så langt at de har begynt å spise av kundemassen til Microsoft Office.

Denne typen oppkjøp er veldig i vinden nå. De store og etablerte selskapene "outsourcer" mye av innovasjonen til oppstartsselskaper og så kjøper de dem når teknologien er moden nok, men før det forretningsmessige er på plass. Nå håper jeg bare at de "store" norske selskapene også tar dette innover seg. Da vil de kunne skape en grobunn for mange gode norske innovasjoner også.

2 kommentarer:

Tore Skobba sa...

Hmm ja.. Men er litt påfallende hvordan mange nå grunder for å bli kjøpt opp, kan det være den riktige veien å gå? Er kanskje et tegn på at visse selskaper har tjent mye penger som de må bruke opp. Litt som at dette web 2.0 er "bygg et nettsamfunn med mange brukere og bli kjøpt opp"..

Anders Brenna sa...

Godt poeng og jeg ser selvsagt problemstillingen. Det er ikke bra hvis alle oppstarter legger seg på en så kortsiktig tankegang.

Samtidig så ser jeg at det fort tvinger seg frem en slik tankegang, i hvertfall i Norge. Venture Capital selskapene har mistet mye av forståelsen for ordet Venture. Jo mer erfarne de er, jo senere kommer de inn med penger. Da blir det mer attraktivt for grundere å slite seg gjennom 6-18mnd før de selger seg til en av de store.