Tanker fra en tenkende tenker

onsdag, desember 28, 2005

For lange bøker

Jeg er en bokorm. Jeg liker å lese bøker som presenterer nye tanker og ideer og som lærer meg noe. Desverre er de aller fleste bøker for lange.

Hvis Dagens Næringsliv ringer meg en dag og spør meg hva jeg har på nattbordet så har jeg et problem. Der er de ikke så begeistret for fagbøker ved sengekanten og jeg leser desverre veldig lite skjønnliteratur. Det er rett og slett for mange interessante fagbøker jeg skal igjennom.

Nå har jeg akkurat gjort meg ferdig med The Rise of the Creative Class. En bra bok med interessante tanker, men som med så mange andre bøker er den for lang. ca 400 sider inkludert appendikset. Det er i hvertfall 200 sider for mye og egentlig 300 sider mer enn nødvendig. I mine øyne er det svært få emner som trenger mer enn 100 sider for å få frem de nødvendige poenger. Unntakene er selvsagt noen fagbøker på pensumlisten til diverse studiefag. En bok som tar opp en ny ide derimot trenger ikke det volumet.

Mange har en villfarelse om at jo tykkere en bok er, jo bedre er den. Dette gjelder spesiellt amerikanske programmeringsbøker. Tankegangen der er at den tykkeste boken inneholder mest og at den derfor er best. Mer feil går det vel egentlig ikke an å ta.

Når jeg leser en bok så er jeg ute etter kunnskap og inspirasjon. Jeg er ikke interessert i alt mulig snikksnakk utenom. Derfor ble jeg da også tidlig kritisk til Dummies bøkene. De brukte som regel 250+ sider med liksom humoristiske betraktninger og det ville helt klart vært lettere å lese et 50 siders hefte istedenfor.

Så for meg er det mest interessant å lese artikler på 10-12 sider. Derfor har jeg da også gått til det skritt å bestille et abbonnement på Harvard Business Review. Det er et svinedyrt blad (283kr på Gardermoen), men det inneholder artikler som er godt gjennomarbeidet.

Jeg har allikevel en tendens til også å kjøpe boka når en forfatter først har skrevet en artikkel. Jeg kjøpte Does IT matter? boka til Nicholas Carr etter å ha lest hans artikkel IT doesn't matter og jeg gleder meg til Chris Andersons bok om The Long Tail etter å ha lest artikkelen hans. Det blir litt annerledes. Når jeg først har lest en knallbra artikkel for jeg lyst til å lese mer i en bok. Desverre er det som oftest en bok som kommer ut på direkten og da er det ikke et alternativ å først lese en kortere artikkel.

Less is more når det kommer til sideantall på bøker. Hvis jeg skal lese om ny teknologi eller prøve å lære litt om et nytt programmeringsspråk så leter jeg alltid etter den tynneste og minste boken. Hvis jeg etterpå trenger å vite mer, så passer det meg uansett bedre å søke opp den informasjonen på internett.

Tynne bøker er som regel billigere og de tar mindre tid for en forfatter å skrive. Dersom det er pengene det står på, så er ihvertfall jeg villig til å betale full "stor bok pris" for en liten og tynn bok bare innholdet er bra nok. Forhåpentligvis innser forfatterne og forlagene dette snart de også.

1 kommentar:

Mikasa sa...

Kan nesten ikke bli mer enig.