Tanker fra en tenkende tenker

fredag, november 18, 2005

En laptop til hvert barn

Nicholas Negroponte's prosjekt imponerer. Det er banebrytende og ser nå også ut til å være gjennomførbart. Kanskje Norge og andre vestlige land også burde kjøpe en til sine barn?

Alle har vel fått det med seg nå. TV2 viste seansen fra FN med Kofi Annan og Negroponte og vi IT-interesserte har lest om prosjektet en god stund allerede. Selv synes jeg Wired skriver best om det. En laptop til 100$ som skal selges i minimumsordrer på 1 million enheter til utviklingsland slik at de kan gi den til barna som et læringsverktøy. Prisen ligger foreløpig på 110$ enheten, men den vil gå ned mener Negroponte.


Negroponte: ... You could have commercial machines sold for $225. Let me pretend $25 of that went to One Laptop Per Child, and that lowers the cost of the laptop from $100 down to $75


Utbredelsen av datamaskiner i Norge er relativt god sammenlignet med andre land. Allikevel er det endel som ikke har tilgang til en PC og på skolene er det de færreste som har en til hver. Hva om staten brukte penger på å kjøpe en slik maskin til alle som begynner på ungdomskolen i første omgang? Pengene kunne man sikkert raskt spart inn igjen på effektiviseringspotensialet som ligger i digitale lærebøker, elektronisk kommunikasjon mellom lærerne og elevene og gjennom ny software som forenkler rutinearbeid.


WN: Is it too early for me to preorder one?

Negroponte: You have nobody to order it from. I cannot tell you -- I even get checks in the mail from people who are ordering them. The fact that it's not going to be on the commercial market is something that really bothers people, because when they see it, a lot of people who see it say ... "I want to be able to buy one." Well, the truth is, if you could buy one it wouldn't be $100, it would be $225. And you'd still buy it.


Her i huset har de to eldste to maskiner på deling, men de er begge stasjonære. Jeg kommer til å kjøpe i hvertfall en slik 100$ maskin så fort jeg får muligheten. Om ungene da vil få den eller om jeg vil ha den selv er et åpent spørsmål. Hvis man på det private markedet betaler en høyere pris for å subsidere prosjektet ville det helt sikkert også blitt trendy å gå rundt med en slik maskin. Prisen må vel da med moms, subsidier til prosjektet og fortjeneste til forhandler ende opp på ca. 3.000kr, men det vil det helt klart være verdt. Den er ikke så fancy som min tablet PC som jeg er så glad i, men den bør være perfekt for bloggere og forfattere som er på farten.


Wired: Is the goal literally to make computers available to every child that wants one in the world?

Negroponte: It's every child in the world whether they want one or not. They may not know they want one.


Dette er viktig. IT er i dag et eget fagfelt, men mye av det er allerede på vei til å smelte sammen med andre fagfelt. Det blir nok færre rene IT-ansatte, mens nesten alle vil jobbe med IT innen sitt fagfelt (Wow! For en visjonær tanke! (NOT)). IT er og blir et verktøy og flest mulig bør få tilgang på det.

Prosjektet kan hjelpe med å stable utviklingslandene på beina. Det er ikke gjort over natten, men jeg tror ikke det vil gå så mange år før man ser dramatiske forbedringer. Vi i den vestlige verden vil også forbedre oss hvis vi også investerer i prosjektet og det vil ikke gå på bekostning av den tredje verden hvis prisen er slik at vi subsiderer dem. Gjør også klar en post på bistandsbudsjettet. Dette er en billig investering i en bedre verden for alle.

1 kommentar:

mittlilleliv sa...

Spennende prosjekt dette her! Absolutt et steg i riktig rettning!