Tanker fra en tenkende tenker

onsdag, august 17, 2005

Plutselig var vi i gang

Etter en lang sommerferie og en rolig start på arbeidslivet de første to ukene, ble det plutselig litt action. Var det mange som kom tilbake fra ferien denne uken, eller er det slik at alle ventet til midten av august før de sparket seg selv og andre i gang?

Jeg tok fri i juli og var således tilbake på jobb første august. Den første uken ble brukt til å komme i gang og gjøre noen forberedelser. Så skulle jeg booke noen møter og følge opp noen saker den andre uken. Det kunne jeg nesten latt være, for folk var rett og slett ikke kommet i gang. Da var det passende at jeg tilbrakte noen av dagene på kurs. Så kom denne uken hvor jeg tilbringer noen dager i Trondheim og Bergen og så er det fullt trøkk på alle fronter. Når jeg ringer mine kontakter så er de i gang, i tilllegg til at alle andre også ringer meg. Slikt blir det litt stress av, men det føles samtidig litt godt. Nå har startskuddet godt og da er det bare å komme inn i gode vaner igjen.

Jeg har alltid vært litt negativ til hvordan Norge mer eller mindre er stengt i 2-3 måneder. Det er selvsagt fordi vi har en værsituasjon som er forbeholdt spesiellt interesserte mennesker, men jeg synes ikke det er en unnskyldning for å stenge landet i sommermånedene. I hvertfall ikke så lenge vi ikke kan regne med å ha fint vær i mer enn deler av perioden.

Når jeg gikk Grunderskolen studiet i sommeren 2003 i Silicon Valley så gikk det virkelig opp for meg hvor stor forskjellen er. Der var det business as usual, selv om man kunne ta seg noen fridager her og der for å finne på noe.

Hvis man jobber i det offentlige bryr man seg kanskje ikke så mye om at Norge er stengt så store deler av året, men hvis man jobber i konkurranseutsatte næringer så bryr man seg. I juni er det bare å avslutte allerede påbegynte oppdrag og engasjement. Ingen er interessert i å dra i gang noe nytt da. Så kommer hele juli hvor det ikke skjer noen ting, og så tar det to uker før det er noen vits å ta kontakt med kunder i august. Det betyr at 2-2,5 måneder av året går bort. Prøv det hvis du driver et eget selskap i oppstartsfasen! Det kan være tøft.

Så, her sitter jeg og klager over at vi har for mye ferie? Det kan vel kanskje høres sånn ut, men det er på ingen måte det jeg mener. Mennesker skal jobbe for å leve, ikke leve for å jobbe, Jeg ser ingen grunn til å redusere antall feriedager man har. Det jeg hadde ønsket meg var en mer fleksibel fordeling av feriene. Det hadde vært kjekt om vi kunne hatt litt aktivitet i sommeren også, så kunne vi heller byttet litt på når vi forsvant fra arbeidsplassen.h

5 kommentarer:

Anonym sa...

Helt enig. Vi jobber for å skaffe penger til en fritid med kvalitet.
Feriene skulle vært fordelt ut ja, men det er vel grunnet de nevnte værforholdene at alle vil ha ferie i juli.

Anonym sa...

Det er ikke lenge siden daglivarebutikkene stengte kl 17.
Og fortsatt så er samfunnet lagt opp til at man må ta seg fri fra jobben for å få gjort nødvendige ting, som tannlege/legebesøk, frisørtime, fysioterapi og andre helsetjenester, handle på polet, gå i banken, apoteket osv.
Det blir ganske mange tapte arbeidstimer av sånt.
Ikke at det skulle vært tvunget åpningstider på slike trivielle foretak, men de kunne da fått lov til å bestemme selv?

Anonym sa...

I tillegg vil LO med Gerd Liv Valla i spissen innføre 6 timers arbeidsdag for sine medlemmer. Ikke nok med at man skal jobbe mindre, men lønna skal ikke gå ned. Nei dette henger ikke på greip! Tror det er mange bedriftsledere, særlig de som driver små selskaper eller som nettopp har startet, som skjelver i buksene nå.

Men med en rød/grønn regjering kan dette faktisk bli en realitet. Jeg vet hvertfall hva jeg skal stemme ved stortingsvalget!

Anders Brenna sa...

Jeg vet også hva jeg skal stemme. Av prinsipp bestemmer jeg meg alltid minst 6 måneder før valget. Hva som sies eller gjøres de siste månedene er egentlig ganske uvesentlig, og jeg følger såpass godt med pa hva partiene egentlig står for utenom valgkampen.

Anonym sa...

Ja, 6 timers arbeidsdag og like mye lønn ville jo gitt folk flest en bedre fritid. Mer tid til familie og avkobling er verdt mye.