Tanker fra en tenkende tenker

tirsdag, juli 12, 2005

Su Doku

"Tall-kryssordet" har tatt helt av. Før jeg dro på ferie ble jeg utfordret på jobben, men jeg hadde ikke tid. Nå trener jeg litt hver dag for å holde hjernen i gang uten å jobbe og for å knuse mine kolegaer når jeg er tilbake på jobb.

Su Doku er et veldig enkelt spill som går ut på å fylle ut et 9*9 ruteark med tall fra 1-9. De 9*9 rutene er delt inn i 9 soner av 3*3. Innen hver av de sonene må alle tallene fra 1-9 brukes, og de kan brukes en gang. Tallene må også være unike på tvers av sonene både loddrett og vannrett. Man starter opp med noen forhåndsutfylte tall.

Ved første øyekast kan det se ut som tallene er tilfeldig plassert, men det er de ikke. Det skal alltid være mulig å finne frem til et nytt tall ved hjelp av logikk, og det skal ikke være nødvendig å gjette. Hvert spill har forskjellig vanskelighetsgrad avhengig av hvor de første tallene er plassert.

Jeg kjøpte en bok med 100 slike spill i en bokhandel i London, og jeg prøver å løse en vanskelig hver dag. Det går greit, men jeg brukte veldig lang tid på de første og jeg er fortsatt ikke så rask. Tanken min er at det ikke er nok å klare dem, men jeg må også kunne gjøre det så raskt som mulig hvis jeg skal slå mine kollegaer. Med hastverk går det fort galt, og det er virkelig vanskelig å rette opp en feil når man oppdager den i ettertid.

Mange aviser har slengt seg på bølgen så det blir neppe aktuellt å kjøpe noen flere bøker om dette. Det finnes også en nettbasert utgave man kan prøve seg på. Den fungerte veldig bra, så hvis du er interessert kan du prøve den her.

5 kommentarer:

Hemo sa...

Takk for lenk til Web Sudoku!
På sundag lasta eg ned eit Sudoku til min Nokia 6230 (frå Netcom si wapside) og det er ganse så utfordrande.

børge sa...

Vent deg en god del flere besøkende etter at du har skrevet om dette. Det fikk ihvertfall jeg etter å ha skrevet dette, som du også kanskje kan være interesert i å lese.. :)

Erik på jobben sa...

Særlig du banker mange på jobben - hæ!

Erik på jobben sa...

Hei Anders! Fant denne pekeren til flere Su Doku på ABC Startsiden

Ellers har jeg stor glede av disse to pekerne:
* Daily Su Doku
* Su Doku Fun

Ellers vet du hvor stor fan jeg er av baksiden på Dagens Næringsliv - OK, du skal skal ha for at du er raskere enn meg - inntil videre...

Erik 8-)

Casino Games sa...

It is remarkable, it is rather valuable answer