Tanker fra en tenkende tenker

torsdag, mai 12, 2005

Nytt godt grunder tiltak

Erna Solberg legger en million kroner på bordet, og det skal fordeles mellom ti oppstarsselskaper med 100.000 til hver.

Oppstartsfasen er tøff og slike pengesummer kan bety ganske så mye for å ta det nødvendige risikable skritt. Av alle ting det offentlige bruker penger på, er dette det mest effektive for å sikre vår fremtidige velferd. I motsetning til hva mange tror er det ikke de etablerte bedriftene som står for innovasjon og nyskapning.

De etablerte gjør mye bra, men de har en tendens til å prioritere inkrementelle innovasjoner. Det vil si små forbedringer av eksisterende løsninger eller produkter. Det er ikke så rart at de prioriterer det, fordi risikoen er så stor når det satses på helt nye ting. Allikevel er det det som bør gjøres, i hvertfall hvis vi ser på det fra samfunnets side. Når det kommer noe skikkelig nytt, så blir verdiskapningen stor. Hvis det lykkes vel å merke, og det er det ofte at det ikke gjør.

Pengene som Erna har lagt på bordet er så vidt jeg har forstått øremerket til ungdomsbedrifter, eller såkalte studentbedrifter som de kalles. Dette er en spesiell bedrift som registreres i Brønnøysundregisteret, men som har forenklede regler og som oppløses etter et år. Det er primært UNGt Entreprenørskap som står bak dette. Sammen med Grunderskolen utgjør dette to av de viktigste satsningene som gjøres i Norge for tiden. Nå er det kanskje litt urettferidg overfor alle de andre oppstartene som trenger penger, hvis disse midlene er øremerket. Jeg velger imidlertid heller å se det positive i at slike tiltak kommer. Så får vi bare håpe at det blir mer penger til bedrifter i oppstartsfasen.

Pengebehovet stopper ikke der. I en artikkel i dagens Aftenposten, kommer det frem at det også er tøft like etter at man har kommet i gang. Der står det at svært mange går konkurs i sitt tredje leveår.

Synd, men det overasker meg egentlig ikke. Investeringer fra Venture Capital selskaper får man som regel ikke før langt senere i prosessen.

Grunder temaet er hot for tiden. Forhåpentligvis er ikke dette en kortvarig mote, men en varig trend. Da vil Norges fremtid som velferdsnasjon sikres.

5 kommentarer:

Amos Keppler sa...

Dette er bzre mer kapitalistisk sludder, og enda en måte å føre menneskeheten nærmere stupet på.

Hvor blåøyd går det an å bli???

Anders Brenna sa...

Velferd er mulig fordi verdier er skapt. Hvis vi skal dele, må det være noe å dele.

Ingen er mer blåøyd, enn de ekstremt røde.

Amos Keppler sa...

Hvem har sagt noe om "de røde"? Jeg er ikke rød. Ikke er jeg sosialist og ikke kommunist. Dette er elementær fornuft.

Hvilke verdier "skapes" egentlig i dagens samfunn, Anders???

Anonym sa...

Jeg er nok enig med Anders her. Selv om det egentlig er latterlig lite penger det er snakk om, så er det kanskje likevel viktigere som "intensjonsmarkør" enn hva man skulle tro utfra beløpets størrelse.
Det viser et ørlite initiativ fra offentlig hold til å oppmuntre verdiskapningen i privat sektor, og ikke minst så gir det incitament til mennesker, som går omkring med gode ideer og masse pågangsmot, om at det faktisk verdsettes at man er initiativrik og villig til å bevege seg utenfor den "normale" boksen. I dette tilfellet så er det snakk om ungdommer som får anledning til å skaffe seg en liten smak av hva det innebærer å starte opp og drive sin egen forretning. Denne erfaringen vil gjøre det langt lettere for dem å tørre og ta spranget senere, hvis anledningen skulle by seg.
OG DET ER BRA!

Hva verdiskapning angår så er det min mening at vi trenger de store selskapene som lokomotiver og da gjerne med stor grad av offentlig eierskap (eller kontroll), men jeg vil nok ha meg frabedt at staten skal ha noe slags form for monopol på verdiskapning.
Velferden skapes av alt det som kommer inn til den store potten, og i Norge så er det de små firmaene rundt omkring i landet som faktisk er ryggraden, ikke staten (ser da bort fra skatter og avgifter, men det er da heller ikke direkte verdiskapning... :-))

Anders Brenna sa...

Jeg leste et sted at en forskningsrapport viste at for hver krone det offentlige puttet inn i nyetableringstiltak, så fikk samfunnet 5 kroner tilbake. Desverre har jeg ikke klart å finne igjen denne rapporten, men hvis jeg gjør det skal jeg få lagt ut en link.

Amos: Det var ikke meningen å kalle deg en kommunist eller noe i den retningen. Det var et forsøk på en litt humoristiks bemerkning.

Jeg er svært opptatt av innovasjon og nyskapning fordi jeg tror at det er det som avgjør enhver nasjons fremtid. Selv om jeg sympatiserer med mye av det f.eks. Arbeiderpartiet står for, blir jeg litt skremt over litt for mye bevar det gamle holdninger. På samme måte er jeg skremt over kapitalister som ønsker å bevare monopoltilstander gjennom overdreven copyright (70 år etter opphavsmannens død) og programvarepatenter.

Nyskapning er en nødvendighet, selv om det ofte kan oppleves som et nødvendig onde. F.eks. når personer mister jobben fordi det kom noe nytt og bedre på markedet.

Hva er så verdiskapning? Jeg har tenkt litt over det, menhar ikke kommet til en klar konklusjon ennå. Et eksempel vil i mine øyne være når noen skaper et nytt produkt som igjen skaper arbeidsplasser.