Etter ett lengre opphold, er jeg nå tilbake på bloggen. Når man har som jobb å skrive hele dagen, og i tillegg tar ett etterutdanningsstudie der alle innleveringer består av lengre tekster, føler man seg ikke helt klar for å bruke det lille man har igjen av fritiden til å skrive.
Det er synd, for jeg liker å gjøre det, og jeg synes fortsatt at blogger er det mest spennende mediet av alle.
Denne bloggen kjøres på blogger.com, og publiseres på den tilhørende siden blogspot.com. Jeg begynte å skrive på den i 2003, da jeg var i Silicon Valley i forbindelse med et studie i regi av Grunderskolen. Da bodde jeg i Mountain View, samme sted som Google har sitt hovedkvarter. Jeg begynte med Blogger før Google kjøpte selskapet som lagde tjenesten.
Selv om jeg er veldig av-og-på i forhold til når jeg blogger, så har jeg vært konsekvent med å ikke bytte bloggtjeneste. Jeg har vært fristet av den gode norske bloggtjenesten blogg.no, men tok aldri skrittet.
Nå vurderer jeg imidlertid å gjøre det. Jeg har brukt litt tid på å se på WordPress, etter å ha testet ut noen themes som gjør det mulig å få bloggen til å se ut som et nettmagasin.
Etter å ha sjekket ut tre forskjellige slike themes: BranfordMagazine, Mimbo og Revolution, ser jeg ut til å ende med Branfords theme.
Problemet er at den (og andre eksterne themes) ikke støttes av hosting-tjenestene på WordPress.org eller WordPress.com. Dermed blir jeg nødt til å enten hoste den selv, eller hos en ekstern leverandør. Det har jeg rett og slett ikke lyst til.
De eksterne hosting-leverandørene tilbyr gjerne alt-i-ett-pakker med mye rart som jeg ikke var interessert i. Jeg vil ha en dedikert blogg-hostingstjeneste, slik at jeg vet at leverandøren har optimalisert alt som trengs for å drifte den ordentlig.
Jeg hadde en gang Dreamhost som hosting-leverandør, og var i utgangspunktet fornøyd med de, men plutselig en dag var mitt wiki-prosjekt på gaselle.info borte. Det var ingen krise, men jeg skulle gjerne fortsatt dette prosjektet.
Et dilemma med generelle hostingleverandører, er at man vanskelig kan vite om de vil tåle en eventuell spike i trafikken. De opererer med maksimumsgrenser på lagringskapasitet og på hvor mye man kan overføre av data, men det er vistnok ikke der flaskehalsen ligger hvis man plutselig skulle få oppleve slashdot-effekten. Da er det kapasiteten til maskinen som din tjeneste kjører på som avgjør, og den er gjerne delt med mange andre.
En slik ulempe vil ikke en dedikert blogg-hostingstjeneste ha. De vil kunne dedikere ressursene slik at det bare kjøres en type tjeneste, og dermed ha lettere for å håndtere at kapasiteten spres utover. Dersom det er en stor internasjonal tjeneste, vil de sannsynligvis ha blogger som opplever slashdot-effekten mer eller mindre regelmessig.
Med en dedikert hostingtjeneste vil skalerbarheten være integrert mellom hostingen og applikasjonen.
Nå er muligens dette en teoretisk problemstilling, ihvertfall så lenge man kun blogger på norsk. Vi er vel rett og slett ikke mange nok i dette landet, til at en blogg kan kjøres ned av for mange forespørsler.
Jeg ønsker likevel å finne en løsning, da man aldri vet hva man finner på i fremtiden. Plutselig har man noe spennende, skriver om det på engelsk, og vedlegger noe stort innhold som mange vil se.
En del-løsning finnes i å bruke en ekstern underleverandør av høykapasitetslagring. For eksempel kan YouTube brukes som en plattform for video, og man kan lage virtuelle Xen-image i Amazon S3-tjenesten. Sistnevnte har jeg ekseperimentert litt med i det siste, og det er ganske spennende greier. Forhåpentligvis får jeg testet nok til at jeg kan skrive en liten artikkel om det om ikke så lenge. Isåfall vil den bli publisert på digi.no.
Frem til jeg har funnet ut av dette med hosting, kjører jeg en lokal test av WordPress-themes. Rett ut fra installasjonen ser det ganske bra ut (synes ihvertfall jeg). Her kan dere se forsiden:
Nå er det litt tilfeldig at det ikke vises noen bilder her. Det er full støtte for små bilder på forsidevisningen av artiklene. Jeg har eksperimentert litt frem og tilbake, og akkurat nå prøver jeg å finne litt ut av hvordan jeg best bør håndtere bilder.
Artikkelutvalget er litt tilfeldig. Jeg testet med å legge inn noen artikler fra digi.no om fri programvare.
Fordelen med å velge magasin-themes kontra vanlig blogging, er at man kan komponere forsiden. Langt fra alle blogginnlegg er like gode, og det kan være greit å signalisere hvilke artikler som det er mest fokus på. De som ønsker den tradisjonelle bloggvisningen får uansett sitt gjennom RSS og ved å se på listen over sist postede innlegg.
WordPress er et godt publiseringssystem, og selv om det fortsatt er litt begrenset sammenlignet med rendyrkede CMS-systemer, viser disse magasin-themene at de fort kan komme opp på godt nok nivå til å erstatte mange kommersielle CMS-løsninger. Med themes trenger ikke bloggene å se så "bloggete" ut lengre. Det snes jeg er en fordel.
Så gjenstår det for meg å komme meg bort fra denne gamle og lite oppdaterte blogger-kontoen. Vi får se. Ting tar tid.
Tanker fra en tenkende tenker
Twitter:
lørdag, mars 15, 2008
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
5 kommentarer:
Det var jammen lenge siden sist! Hyggelig!
Nå er ikke WordPress.org en hosting tjeneste, da.
Det du kan gjøre er jo å sjekke ut noen av de norske wordpress hostene (bloggs.be, sier.no, trykker.com) og se om de har noen magasin temaer. Eventuelt går det jo an å spørre dem om de kan legge inn et par.
@Hjorten: Takk for det. Nå sitter jeg her febersyk og babler usammenhengende. Så tenkte jeg at jeg like gjerne kunne skrive det ned.
@Kristin: Så vidt jeg har forstått er dette med magasin-themes et relativt nytt fenomen. Det kommer sikkert mange flere etterhvert, men foreløpig er det litt tynt.
Jeg synes imidlertid det er et spennende område, da det kan snu opp-ned på store deler av CMS-bransjen. Så lenge blogger ser ut som blogger, vil de ikke dekke behovet for alle, og dermed er de ikke en reell konkurrent for CMS-løsningene. Det blir de rask hvis magasin-themes tar av.
Magasin temaene har faktisk vært en stund, men det er først nå folk har fått øynene opp for dem. Problemet ligger vel i at folk ikke helt har sett potensiale i WordPress og da ikke har brydd seg om disse CMS temaene.
Men for å få fullt utbytte av WP som CMS så må du nok ha eget webhotell.
@Krisitn: Du kan tydeligvis mye mer om WordPress enn meg. Det ser jeg klart etter å ha surfet litt rundt på dine sider.
Jeg jobber til daglig med et "hjemmelaget" CMS som fungerer veldig godt for oss. Før jeg ble journalist, var jeg relativt tidlig ute med blogging. Nå har jeg hatt et lengre opphold fra det, og selv om jeg har fortsatt å lese alle bloggene som jeg har lagt inn på Netvibes, så er det først når jeg ser på publiseringssiden at jeg ser at det har skjedd mye siden sist jeg skrev et blogginnlegg.
Uansett, så har ikke magasin-themes tatt av ennå, og de er ikke helt der de bør være ennå. Det blir spennende å se om det vil skje.
Legg inn en kommentar