Tanker fra en tenkende tenker

søndag, august 13, 2006

Evig student

En gang var det et skjellsord og mange ser fortsatt litt ned på folk når de betegner noen som "evige studenter". Det henger sammen med at det ble en betegnelse fors studenter som tilbragte en evighet på høgskolen eller helst et universitet. Det kan være fordi de ikke følger normert progresjon eller fordi de bare studerer fag etter fag uten mål og mening.

Nå er kanskje betegnelsen i ferd med å få et litt mer positivt preg. Det er en trend som går i retning av at vi alle skal videreutdanne oss hele tiden og at vi derfor skal få oss litt faglig påfyll også etter at vi går ut i arbeidslivet.

Selv føler jeg at jeg ikke har fått tatt den utdanningsmengden som jeg ønsker meg. Jeg skulle gjerne studert mye mer og det gjør jeg nå noe med. Foreløpig har jeg meldt meg på et nettbasert studium innen Videoproduksjon og fortellerteknikk ved NKS. Det er noe jeg har hatt lyst til lenge og siden jeg nå jobber som nettjournalist var det naturlig med noe påfyll som jeg kan få glede av i dette yrket.

I tillegg er jeg på jakt etter noe mer. Jeg vurderer å ta et kort studie i Featurejournalistikk ved NKS, men har ikke bestemt meg.

Det jeg egentlig har mest lyst til er å ta noen fag som resulterer i en grad. Desverre er ikke det så lett. Det virker på mange måter som at mange av etterutdanningstilbudene beregnet på folk som har en fulltidsjobb, ikke tar hensyn til at de faktisk er i jobb.

Handelshøyskolen BI har en rekke studier som jeg kunne tenke meg å ta. De har lagt opp til korte intensive samlinger, men av en eller annen grunn legger de dem til midt i uken. Jeg har en jobb som jeg ikke kan være borte fra og min sjef sa derfor nei til å la meg ta et studie der jeg over et år ville trengt å ta fri tirsdag, onsdag og torsdag i fem forskjellige uker i tillegg til eksamensdatoene.

Det var en nedtur, men jeg skjønner jo beslutningen hans. Det jeg ikke skjønner er hvorfor det ikke tas mer hensyn til etterutdanningsstudentene fra BIs side. Det foregår jo annen undervisning der på kveldstid og det er absolutt ikke noen plassmangel eller for få undervisningsrom. På den administrative side spiller det vel neppe noen rolle, så da må det vel til syvende og sist stå på foreleserne. Er det slik at de ikke er villig til å forelese på lørdager og søndager eller er det rett og slett fordi det er dyrere å leie dem inn på de dagene?

Noen av studiene deres har samlinger som tar i bruk litt av helgen, men det ser nesten ut som at det er unntaket og ikke regelen. De jeg har sett bruker da bare lørdagen, slik at samlingen gjerne går fra onsdag ettermiddag til lørdag. Ikke helt etter min sam det heller, men det er ihvertfall litt bedre.

Hvis man må ta fri de tre midterste dagene i uka, har uken nesten i praksis utgått. Må man ta fri de to første eller to siste går det litt bedre og det øker ihvertfall sjansen til å få ja fra sjefen litt.

Med tanke på hvor langt nettbasert undervisning har kommet, overasker det meg at det ikke blir tatt mer utstrakt i bruk. Det virker som at skolene holder igjen i frykt for noe.

Noe jeg kan forstå, er at ren nettbasert undervisning ikke er helt på linje med vanlig undervisning. Jeg har tatt noen forskjellige alternativer og for meg fremstår de nettbaserte kursene som starter med en helgesamling på begynnelsen av semesteret som de beste. Da blir man kjent med medelever, forelesere og man kommer godt i gang med et overblikk over alt man skal igjennom. Dermed føler man seg mer forpliktet til å komme i mål med innleveringen, også på en dårlig dag.

Jeg er vel det man kan kalle en lesehest, og desverre har jeg bare et dårlig svar å gi hvis jeg noensinne blir ringt opp av journalisten i Dagens Næringsliv som skriver på nattbordet spalten. Jeg leser nesten utelukkende bare fagbøker, og da gjerne helst innen felt jeg egentlig ikke jobber med. Det gir meg en litt nerdete god følelse av at jeg kan endel om mye rart. Kanskje gjør det meg også til en slitsom besserwisser til tider, men så lenge jeg nyter det så anser ikke jeg det som et problem...

Med all den lesingen, så hadde det vært godt å ta ordentlige studier innen det jeg leser. Da får man litt bedre tid til å gå i dybden.

I tillegg til å studere og lese, så liker jeg også å undervise. Det har jeg gjort endel før, men nå ligger det ikke noe slikt på timeplanen fremover. Synd, men kanskje litt mer studier kunne åpnet muligheten for å bedrive litt undervisning på deltid ved siden av jobben.

For meg ville det perfekte liv bestå i å være evig student på deltid. Hvis jeg for eksempel kunne jobbet fire dager i uken i min nåværende jobb som journalist, en dag i uken som foreleser innen et av felten jeg interesserer meg for og så samtidig kontinuerlig studere ett eller annet emne hvor det var undervisning en kveld i uken og/eller 2-3 helgesamlinger (kun lørdag+søndag) i løpet av hvert semester.

Da ville det fortsatt vært rom for et godt sosialt liv sammen med min famile, og jeg ville kunne leve på de positive opplevelsene fra den andre eller de to andre feltene hvis ting gikk meg litt i mot på det ene.

Jeg er ikke så langt fra å oppnå dette, men det kan kanskje ta litt tid. I mellomtiden får jeg vel bare mase litt på at studiestedene som har de studiene jeg ønsker meg, kan begynne å tilpasse seg til etterutdanning.

Da ville de oppnådd meg som en evig student og det må da være en svært så lønnsom kunde.

5 kommentarer:

Espen sa...

Vel, for det første heter det Handelshøyskolen BI (det er et egennnavn.) For det andre har vi stort sett moduler midt i uken fordi det er det kundene vil ha. For det tredje kan du hilse din sjef fra meg personlig og fortelle ham at hvis hans metode for å beholde dyktige medarbeidere er å nekte dem videreutvikling - vel, da bør han tenke seg om.

Så kan du kanskje gjøre litt av jobben på søndag kveld i stedet. Som meg.

Anders Brenna sa...

Sorry!

Jeg skriver av en aller annen grunn høyskole med k. Skal se å få rettet det opp.

Det er mulig jeg formulerte meg litt negativt fordi jeg er skuffet over ha fått nei, men jeg kan absolutt ikke si at jeg blir nektet videreutvikling. Tvert imot har jeg en jobb som er full av muligheter for det.

Problemet er at det er en jobb der vi jobber ganske intensivt og det er mye som ikke helt fungerer å gjøre på søndag kveld. Det kan for eksempel være å ringe sånne som deg og andre for å intervjue dem om en eller annen aktuell sak.

Jeg må si meg overasket over at det er det som kundene vil ha. Da bør din arbeidsgiver i såfall undersøke om de utelater mye business fra the Long Tail? Jeg tror vel egentlig at man ikke behøver å gå så langt ut der før det er potensiale for endel flere studenter.
Jeg jobber videre med å finne noen løsninger.

Espen sa...

Innenfor etterutdanningsaktivitetene våre har vi har modul-baserte kurs på alle mulige tidspunkter. Selv tenderer jeg av en eller annen grunn til å få de som går torsdag-lørdag, og utenlandsmodulene starter gjerne søndag kveld slik at man kan reise lørdag og dermed få billigere billetter. Så jeg skal ikke si at det er fast takst med de tre midterste dagene i uken.

Det som er fast er å ha tre-fire dager i hver modul - og det har med reisevei og forberedelse å gjøre. Hvis det er et opphold på 3-4 uker mellom hver modul, klarer de fleste å forberede seg i mellomtiden. Mer enn fire dager er lite effektivt, fordi studentene har jobb å gjøre, og fordi de blir slitne. (Og det blir foreleser også - du er ikke skikkelig sliten før du har undervist 24 timer på tre dager....)

Det er klart at dette er et problem for folk som har en mer involverende jobb, med deadlines og så videre, og jeg ser jo ofte studenter som må ta en halv dag fri på grunn av møter o.l. Og i hver pause hiver folk seg på mobiltelefonene.....

Stort sett har jeg inntrykk av at dette går greit, og at modulformen er et brukbart kompromiss. Og som foreleser setter jeg jo pris på å ha en viss kontroll med når jeg foreleser og når jeg ikke gjør det. Personlig legger jeg såpass mye energi i min undervisning at jeg ikke får gjort noe særlig resten av dagen når jeg har undervist noen timer. Og undervisning er tross alt bare halvparten av jobben man har på BI.

Anonym sa...

OT: Prövde å sende deg en e-post på adressen som står i profilen din, men fikk feilmelding jeg tolket som at postboksen din er full.
Mvh Arne

Anders Brenna sa...

Da har jeg oppdatert epostadressen i profilen min.

Jeg har gått over til å bruke abrenna(at)gmail.com.