Tanker fra en tenkende tenker

onsdag, november 16, 2005

Gratis for grundere

Hamar Dagblad skriver om en ny fagskole for grundere som går over to semestere. Jeg blir alltid glad når jeg leser om nye grundertiltak og tilbud, men jeg blir også litt frustrert.

Med en pris på 50.000kr så er dette en stor utgift. Sannsynligvis er det verdt det, men det er nå en gang så at det største problemet grundere møter i startfasen er penger. Såkornkapital kalles det, men jeg bruker konsekvent ordet overlevelsespenger i stedenfor. Det er nemmelig det det dreier seg om.

En av mange gode grunner til at jeg sa ja til å være prosjektleder for Pangstart prosjektet var at det var gratis for grunderne. De trenger alle pengene de kan få, og de trenger å kutte ned på utgiftene sine.

50.000kr kan holde grundere i live i 3-4 måneder, noen ganger også lengre. Er det da fornuftig å bruke pengene på en fagskole? Ja, hvis de har penger nok igjen til å fullføre. Da vil lærdommen gjøre dem i stand til å ta de riktige valgene. Desverre tror jeg svaret litt for ofte blir nei, da disse pengene vil bli kritiske i oppstartsfasen.

Det er vel og bra å si at grunderne bør få det gratis, men noen må betale regningene for tilbudene. Oslo kommune, Akershus fylkeskommune og Innovasjon Norge betalte for Pangstart. Næringsetaten i Oslo kjører halvdagskurs på onsdager som er gratis og tilsvarende finner man endel av rundt om i landet. Selv holder jeg også på med et eget initiativ, Gaselle Info.

Enkelt fortalt så er Gaselle Info et nettsted hvor jeg kommer til å legge ut gratis tjenester for grundere. Det er et idealistisk prosjekt og er bare så vidt i gang. Foreløpig har jeg begynt arbeidet med en wiki som skal inneholde informasjon om forretningsplaner m.m, samt at jeg har lagt ut et verktøy for å lage spørreundersøkelser. Grunderne og studentene som var med på Pangstart har fått hvert sitt brukernavn og passord. Dere andre må vente til det blir litt mer stabilt. Som sagt er dette foreløpig bare et hobbyprosjekt, men jeg håper på å løfte det opp gjennom litt salg av reklame og lignende etterhvert.

Så i mangel av mange nok gratistilbud av god kvalitet til grundere så får jeg bare komme med en oppfordring: Hjelp alle grundere dere kommer i kontakt med! Det er givende og du skal ikke se bort fra at du får igjen for det en dag i en eller annen form. Vi trenger flere gode grundere her i landet og de trenger oss.

9 kommentarer:

Knut Stian Olsen sa...

Gaselle er lagt til i mine favoritter. Det skal bli spennende og interessant å følge.

I tillegg vil jeg trekke frem to sider som også er greie å besøke for en nyetablerer (som jeg selv prøver på nå) og det er

www.etablerer.no

og

www.bedin.no

Uansett, lykke til med Gaselle

:o)

Anders Brenna sa...

Takk for det!

Bare husk å ha i bakhodet at Gaselle er i en veldig tidlig fase og at jeg jobber med den når jeg har litt ledig tid.

Etablerer og Bedin er veldig gode tilbud, men det er fortsatt mye som gjenstår.

Lasse G. Dahl sa...

Jeg har bare et spørsmål, jeg: Hva er i denne sammenhengen definisjonen på en "grunder" (Ok, to spørsmål, da: hvorfor heter det ikke "gründer", lenger - men det var en digresjon)?

Martin Bekkelund sa...

Som "gründer" med et lite, nyetablert firma vil jeg si meg enig i at 50 000,- kroner er mye penger. Alt for mye penger, sett fra mitt ståsted og firmaets økonomiske forutsetninger.

Personlig føler jeg at statlig gründerhjelp og informasjon er elendig i dette landet. Bare registreringen i Brønnøysundregistrene er en akrobatisk øvelse i seg selv, hvor bare de mest viljesterke kommer gjennom registreringsprosessen.

Syntes derfor ditt nettsted Gaselle Info er et bra initiativ. Det jeg tror ferske gründere trenger er en enkel 1-2-3 til hvordan man kommer i gang, samt hvilke alternativer man har i prosessen (f.eks. alternative bedriftsformer, MVA-registrering, etc). En slags veiviser hvor man foretar forskjellige valg underveis, og gis informasjon basert på valgene tror jeg kunne være smart.

Anders Brenna sa...

Grunder er en sløv skrivemåte for gründer.

Når jeg blogger så gjør jeg det når jeg har et ledig øyeblikk og da skriver jeg så fort jeg kan. Skrivefeil, gramatiske feil og om avsnittene henger sammen på en fornuftig måte får ikke førsteprioritet.

Anders Brenna sa...

"Personlig føler jeg at statlig gründerhjelp og informasjon er elendig i dette landet."

I utgangspunktet har du rett i dette. Det er for lite informasjon og det er for dårlig, men etterhvert som man blir kjent med systemet og miljøet så viser det seg at det er endel bra tiltak der ute. Utfordringen blir å få denne informasjonen ut til de som trenger den og å få andre offentlige etater til å kopiere/videreutvikle de gode initiativene.

Jan Petter sa...

En liten digresjon til kommentaren til Lasse. I USA heter det Entrepreneur...en Entreprenør i Norge er noe helt annet...litt merkelig det der. Jeg har personlig aldri likt ordet gründer, men det er en helt annen historie.

BJOR sa...

Jeg er av den meningen at det offentlige skal ha et mindre byråkrati, og på en enkel måte kanalisere penger til en lavest mulig kostnad til prosjekter med potensiale.

Initiativer i det offentlige, som gründerskolen, er positivt, men mange av programmene fra det offentlige kunne vært redusert, og tilgangen på kapital gjort enklere for selskapene i en pre-seed fase. Da ville private og offentlige initiativer, som ofte er mer effektive, kunne blomstret. Dette fordi selskapene i denne fasen nå ville hatt midler til å kunne handle tjenester som det offentlige i dag forsøker å tilby gratis, men med et stort byråkrati - og dertil også en stor kostnad.

Derfor er tilbud til selskaper i tidlig fase som koster penger ikke en feil. Det som er feil er kanalisering av penger til offentlige etater i stedefor direkte til selskapene med potensiale.

Mitt ønske er mindre byråkrati med en lettere identifisering av selskaper med potensiale, og derav mer offentlige penger til selskapene i pre-seed fase som kan shoppe tjenester markedet.

Besøk forøvrig: http://spaces.msn.com/members/bjor

Anders Brenna sa...

"Derfor er tilbud til selskaper i tidlig fase som koster penger ikke en feil."

Vi er helt på bølgelengde her. Jeg synes ikke at det er feil, men jeg synes at det ikke er helt heldig. Hvis det er eneste alternativ så er det selvsagt bra at tilbudet finnes.

"Det som er feil er kanalisering av penger til offentlige etater i stedefor direkte til selskapene med potensiale."

Ingen tvil her heller. Det er nok av tungrodde administrasjoner som kunne vært slanket bort for å gi mer til de som, men er det særlig realistisk at det skjer med det første?

Jeg kunne tenke meg å ta en prat med diverse offentlige etater og spørre om de vil betale for et kostnadseffektivt opplegg for grundere. Må bare komme meg litt til hektene igjen først.

Private/grundere med gode intensjoner kan få mye ut av små budsjetter. Så kan de offentlige etateene outsource til sånne som oss.

Vi får begynne i det små og så får vi øke på etterhvert.