Tanker fra en tenkende tenker

mandag, august 01, 2005

MediaWiki WAMP

Da har jeg nettopp installert MediaWiki på en av mine Windows maskiner, så nå er jeg klar for litt testing.

Jeg har tenkt på å få installert MediaWiki en liten stund nå, men jeg har kviet meg for å komme i gang. Min bakgrunn innen IT er på Windows plattformer, og selv om jeg helt fint klarer å installere en Linux boks, så er jeg ikke så interessert i å lære meg Linux. Jeg er mer fascinert av dette med åpen kildekode enn Linux.

Så for meg passer det bedre å eksperimentere med åpen kildekodeprogrammer på Windows. Da må jeg fortsatt betale en Windows lisens, men jeg ser ikke på det som noe stort problem. Hvis jeg skal sette noe ut på internett etterhvert vil det neppe bli noe større enn at det kan kjøres på en server. Da ser jeg ikke noe problem i å betale for en Webserver utgave av Windows til 400 dollar. Det ville sikkert fortont seg annerledes hvis jeg skulle satt opp mange servere.

LAMP er en forkortelse som står for Linux, Apache, MySQL og PHP. Ved å bytte ut Linux med Windows blir det WAMP. Det er mange Microsoft hatere der ute, så WAMP er nok ikke en interessant løsning for alle. For meg derimot, er det et veldig godt alternativ. Jeg nyter fortsatt glede av å ha jobbet med Windows i mange år, og jeg får ta del i mange av de nye spennende løsningene som dukker opp fra diverse åpen kildekode miljøer. Jeg er ikke i tvil om at det neste programmet jeg eventuellt lager, vil bli distribuert som åpen kildekode. Men jeg ville nok helt sikkert ha laget det i .Net.

Jeg ble positivt overrasket over hvor greit det gikk å sette opp dette. Jeg fant en enkel bruksanvisning på WikiPedia's Meta sider. Det var bare å følge den og installere en samlepakke som heter Saint WAMP og så laste ned og installere MediaWiki. En kjapp runde med konfigurasjon etterpå og så var jeg oppe og gikk.

Hva skal jeg så bruke denne MediaWiki installasjonen til?

Først skal jeg kjøre et par eksperimenter internt. Blant annet vil jeg bruke det som et delvis CRM system for å holde orden på kunder, personer og annen info jeg trenger i den forbindelse. Senere håper jeg på å komme i gang med noen community baserte kunnskapsløsninger som jeg går og tenker på. Da tror jeg at jeg må legge et visst grunnlag først, slik at nye lesere ser at det har litt nytteverdi før de selv bruker av sin tid på å bidra.

Det forundrer meg voldsom at ingen av de store programvareleverandørene har kommet med sin egen Wiki løsning ennå. Er de blinde for utviklingen og potensialet, eller har de noe på lur?

3 kommentarer:

Anonym sa...

For å gjere det heilt klårt; eg brukar ikkje Linux på pcane mine av di eg hatar MS, eg brukar det av di eg elskar Linux...

Anders Brenna sa...

En god nok grunn det. Jeg kan vel egentlig godt forstå det. Selv foretrekker jeg Windows av rent praktisk historiske grunner.

Vi vil nok se at Linux gjør et stort løft etterhvert som unge IT folk som er vokst opp med Linux inntar arbeidsmarkedet i stor grad. Det er gjerne slik. Windows kom inn på markedet mye gjennom unge entusiaster som hadde Windows hjemme.

Poenget mitt var på ingen måte å rakke ned på de som foretrekker Linux. De har min respekt, og hadde jeg begynt med Linux tidligere hadde jeg sikkert vært en av dem. Jeg ville bare få frem at man kan stå med en fot i begge leirer.

Anonym sa...

Jadå, veit det. Du verker som ein reflektert type :] -- Eg starta smått med Linux for fire år sidan (mikroskopisk for fem). Eg køyrde Windows på skrivebordspcene tilogmed 2003, men så gjekk eg over då eg var blitt så kjend at eg var meir effektiv i GNU/Linux.

No det siste året har Ubuntu kome og revolusjonert Linux-distro-landskapet og eg tok ein sjefsavgjerd å la Ubuntu inn åt alle pcane i huset. Så no brukar lillesyster på 8 opp åt pappa på 55 GNU/Linux.

Menmen, det byrjar bli ei vanleg historie som du seier :) Det er eg forsåvidt glad for, sidan eg óg er blitt veldig glad i dei politiske sidene med fri programvare. :)