Tanker fra en tenkende tenker

torsdag, desember 22, 2005

Jeg skal bli journalist

Julen kom litt tidlig i år. Denne uken fikk jeg et jobbtilbud jeg ikke kan takke nei til, så utpå nyåret begynner jeg som journalist i Digi.no.

Nøyaktig oppstartsdato er ikke helt klart ennå, men jeg håper på å kunne begynne den 1. februar. I mellomtiden får jeg bruke tiden til å friske opp litt av lærdommen fra grunnfagsstudiet jeg tok i journalistikk ved NKS/HiO for noen år siden. Å skrive som journalist er jo litt annerledes enn å skrive en blogg.

At jeg skal bli journalist er egentlig ganske uvirkelig. De som kjente meg på barne-, ungdoms- og videregående skole vil nok ikke helt tro det. Jeg var på ingen måte noen kløpper i norsk og jeg slet bestandig med å skrive. Jeg husker at vi på videregående måtte skrive minst 6 sider på tentamen/eksamen og absolutt ikke mindre enn 4 sider. Det var et slit og en gang ga jeg helt opp og fylte opp 3 av dem med bla bla bla bla. Karakteren var deretter.

Ute i arbeidslivet skrev jeg heller ikke så mye til å begynne med, men det hjalp da litt at når jeg begynte i en jobb hvor vi brukte email. Dårlige skriveevner avsløres fort og jeg forsøkte derfor etter beste evne å formulere meg litt bedre. Etterhvert ble det også endel krav om å dokumentere hva jeg gjorde og jeg måtte også bidra med teknisk informasjon på tilbudsdokumenter. Krevende, men også tilfredsstillende når jeg fikk det til.

Etter å ha skrevet litt på denne måten begynte jeg i 2000 med å skrive et teknisk nyhetsbrev for våre kunder når jeg jobbet som utviklingssjef i Snow Software. Vi kalte det Snow Technical Bulletin og det ble skrevet på engelsk. Ca. 300 kunder og kontaktpersoner mottok det hver andre uke. Innholdet var av svært teknisk natur og noe av det var vel så sært at det bare var meg selv som var interessert i innholdet. Allikevel ble nyhetsbrevet ganske populært og mange spurte etter det flere år etter at jeg sluttet. Det var nok befriende å lese et nyhetsbrev totalt blottet for markedsmateriale.

Senere (2002?) prøvde jeg meg på å lage et PDF basert nyhetsbrev. Jeg kalte det Admin og tok for meg stoff som skulle være interessant for de som jobbet med drift av Windows baserte løsninger. Det ble bare 1,5 nummer og andre utgaven ble aldri publisert. Det tok rett og slett for mye tid til å være et prosjekt uten inntekt. Problemet lå mest i tiden det tok å redigere det hele.

I 2002 begynte jeg på journaliststudiet. Det var i fjernundervisningsform og hvert semester startet med en helgesamling før det var ukentlige innleveringer. Når vi skulle reise oss opp og presentere oss selv så fortalte alle at de alltid hadde elsket å skrive og at de derfor ønsket å ta journaliststudiet. Jeg reiste meg og sa at jeg trolig var den eneste deltageren som ikke likte å skrive, men at jeg var veldig glad i å lese og at jeg derfor ville lære å skrive. Studiet var tøft og det ble ikke lettere av at jeg samtidig tok et grunnfag i bedriftsøkonomi på BI. Samtidig så var det både gøy og lærerikt. Tilbakemeldingene fra veillederne varierte veldig. På kulturoppgavene sleit jeg voldsomt, men jeg klarte meg ganske bra når jeg fikk skrive om IT eller næringsliv. På et eller annet vis klarte jeg også å få godkjent nok innleveringer til å bestå.

Etter studiet prøvde jeg meg vel på en søknad eller to, mend et var vel egentlig opplagt at jeg ikke var av journalistkaliber så jeg slo det fra meg. Samtidig så dro jeg til Silicon Valley i USA for å studere ved Grunderskolen den sommeren studiet var ferdig og der fikk jeg kjennskap til blogging. Lærdrommen fra journaliststudiet kom godt med, selv om jeg ikke jobbet som journalist.

Nesten et år etter journaliststudiet skrev jeg en kronikk om studiet som jeg fikk publisert i Computerworld. Det var en stor oppmuntring og jeg fikk inn en kronikk til uken etterpå også. Så ble det ikke noen kronikker på ens stund, men jeg blogget ihvertfall litt selv om det gikk litt opp og ned. Sommeren 2003 var jeg ganske aktiv, men så dabbet det av i perioder. April i år begynte jeg på den igjen og siden har jeg vel vært ganske stabil. Noen av blogginnleggene har jeg også fått publisert hos Grunder.no og ITpro. Jeg har også fått litt skrivetrening gjennom å skrive for min nåværende arbeidsgivers nyhetsbrev og web.

Hvordan det blir med bloggingen når jeg begynner i den nye jobben vet jeg ikke helt ennå. Kanskje blir det så mye skriving at jeg ikke orker å blogge eller kanskje jeg kommer til å endre litt på hva jeg skriver om. Uansett så må jeg si at jeg gleder meg noe innmari, samtidig som jeg også gruer meg litt. Leserne hos Digi.no holder ikke akkurat igjen når de kommenterer artiklene som skrives. Nå har vel jeg blitt ganske tykkhudet etter noen år med sterke meninger, men jeg har jo lyst til å gjøre en god jobb. Forhåpentligvis klarer jeg raskt å heve nivået mitt slik at det ihvertfall blir leseverdig og informativt. Det står ihvertfall ikke på interessen og motivasjonen min. Den er så absolutt på topp.

17 kommentarer:

VamPus sa...

La meg være den første som gratulerer! Så spennende - og en perfekt start på julen!!

Gratulerer så mye!

Anders Brenna sa...

Tusen takk!

Morten Drægni sa...

Ja, gratulerer!

Hans Petter sa...

Dette var slett ikke verst, gratulerer! Og god jul:-)

Jan Petter sa...

Grattis Anders!
Alle dine tidligere kolleger gleder seg over det som har hendt. Det skal bli spennende å lese det du skriver fremover :)

God Jul!
Jan Petter

Tor Andre sa...

Gratulerer, Anders! Kan vi håpe på en journalist som tør å bevege seg ut i kommentarfeltet av og til?

børge sa...

Jeg må få lov til å skrive under på gratulasjonslisten jeg også..! :)
Håper du vil trives som journalist. Gleder meg til å se sakene dine på digi.no

Anders Brenna sa...

Tusen takk for alle gratulasjonene!

Jeg har vært travelt opptatt med den delen av julen som ikke er outsourcet, så jeg har ikke kommet meg online før nå, men det er helt klart min intensjon å være aktiv i kommentarfeltet. Både her på min lille private blogg og når jeg begynner i Digi.no. Jeg skal i hvertfall prøve å være aktiv ovenfor de som skriver under med fullt navn eller med et gjennomført pseudonym.

PCB sa...

Gratulerer Anders!

Kenneth Ølstad sa...

Dette blir nok spennende, Anders. Gratulerer så mye!

Ønsker samtidig deg og familien din en riktig god jul.

andreas sa...

Først av alt god jul

Så må jeg ønske deg lykke til, kansje du klarer å få opp nivået hos digi.no litt :)

Nå virker det som at de siterer det meste fra news.com

Har du fått noe spesielt felt du skal skrive om?

mittlilleliv sa...

Beklager at jeg ikke gratulerer tidligere, men antar jeg kan regnes som først, (før Vampus ja) fordi jeg gratulerte deg via Messenger :)

Blogg om blogging sa...

Hei.
Grattis. Jeg er foresten fast leser av bloggen din.

Oyvind sa...

Skriver meg ogsaa paa gratulasjonslisten. Dette var spennende! Digi.no faar iallefall en ny leser i februar.

Oyvind (fra Pangstart)

Anders Brenna sa...

Takker så meget alle sammen!

Jeg skrev en kommentar her, men den ble vist borte. Det er i hvertfall min intensjon å være aktiv i debattforumet, men jeg kommer til å prioritere de som skriver under med fullt navn eller et opparbeidet pseudonym.

Bjørn sa...

Hei Anders. Jeg kom over bloggen din fordi du står øverst på SOL-lista. Ser at du skal begynne som journalist. Lykke til!

Jeg tillater meg bare et lite tips: Du sliter med da/når. Den gang DA, hver gang NÅR. Ok? Se her:

"men det hjalp da litt at NÅR (NEI, DA) jeg begynte i en jobb hvor vi brukte email."

"skrive et teknisk nyhetsbrev for våre kunder når (NEI, DA) jeg jobbet som utviklingssjef"

"Når (NEI, DA) vi skulle reise oss opp og presentere oss selv"

"jeg klarte meg ganske bra når (JA!!! HURRA, DU KAN BLI JOURNALIST!) jeg fikk skrive om IT

Vennlig hilsen Bjørn

Anders Brenna sa...

Takk for at du gjorde meg oppmerksompå dette. Jeg har noen uker igjen til jeg begynner, så jeg får øve så mye jeg kan og prøve å få luket bort så mye som mulig av uvanene.